Sedel som snart försvinner.

Zimbabwe byter valuta

I Zimbabwe fortsätter kampen mot den rekordhöga inflationen. Nu har centralbanken meddelat att en ny valuta ska införas, som ett sätt att försöka komma åt svartväxlingen av den zimbabwiska dollarn.

Den som har pengar i Zimbabwe gör bäst i att inte lägga dem på hög. Just nu är inflationen nära 6 600 procent, och det finns en ständig risk att pengarna på nytt ska förlora i värde.

Inflationen har blivit en huvudfråga för Mugabes regering. Nu höjs också låneräntan, från 650 till 800 procent. Den nya valutan som ska införas vid årsskiftet är framför allt ett försök att få bukt med svartväxlingen av utländsk valuta.

På en svensk krona går det just nu 4 760 zimbabwiska dollar. Det krävs alltså högar med sedlar även för enkla inköp, detta trots att Centralbanken för drygt ett år sedan beslöt att stryka tre nollor från valutan.

Men den ekonomiska krisen i Zimbabwe är inte bara matematik. Den drabbar de flesta zimbabwier som har svårt att leva på sina löner, arbetslösheten beräknas till 80 procent och en tredjedel av befolkningen lever idag under fattigdomsgränsen.

Regeringens beslut om ständiga prisregleringar prövar konsumenter och handlare, när det finns varor i butikerna. Det är ofta brist på basvaror som socker och matolja, varor som ibland istället hittas till överpriser på den svarta marknaden.

Nyligen röstade också regeringen igenom förslaget att minst 51 procent av ägandet i utländska företag ska övergå till infödda zimbabwiers ägo. En lag som kritiker menar kommer att förvärra den ekonomiska krisen och förhindra utländska investeringar

Margareta Svensson, Johannesburg margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista