Tysk lokförarstrejk ger många problem

På fredag stannar nästan alla tåg i Tyskland. Lokförarstrejken, som ser oundviklig ut, kommer att ställa till stora problem för både resande människor och för den tyska industrin.

Den tyska järnvägen, statliga Die Bahn, har 240 000 anställda. Lokförarna som nu är beredda att gå i strejk på fredag är 8 000, alltså tre procent av personalen. Men när de kliver ner från loken så räcker det för att skapa kaos i den tyska järnvägstrafiken.

Järnvägsbolaget räknar med att åtminstone hälften av avgångarna kommer att ställas in och det gäller både godstrafik, snabbtåg, regionaltåg och dessutom S-bahn, de tyska stadstågen som många storstadsbor och pendlare är helt beroende av för att ta sig till och från sina arbetsplatser.

Största facket strejkar
Det är bara en av de tre fackföreningar som organiserar lokförare inom Die Bahn som strejkar. Men det är den största, GDL, och den organiserar uppemot 80 procent av lokförarna.

Ända sedan i mars månad har GDL krävt att få träffa ett separat avtal med Die Bahn, utan samordning med de bägge andra lokförarfacken.

GDL har också krävt högre lönepåslag än de andra. De har i sin tur redan gjort upp med Die Bahn. Men de har gjort klart att om nu GDL skulle nå bättre villkor så kommer de att säga upp sina avtal.

Medlarförsöken har upphört
Hittills har Die Bahn vägra diskutera ett separat avtal med GDL och alla medlarförsök har nu upphört. Nu är det strejkorganisatörerna hos bägge parter som har tagit över.

Tyska industriföreträdare har varnat för följderna av en strejk. Många företag använder järnvägen för sina transporter och ska de nu över på landsväg så kommer antalet bilar inte att räcka till.

Hela den tyska ekonomin kan skadas, säger industriledare. Men också den tyske trafikministern, socialdemokraten Wolfgang Tiefensee, varnar för en strejk.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".