Vill ta hem 1 000 soldater.

Britterna tar hem 1 000 soldater från Irak

Storbritannien fortsätter att minska sin militära närvaro i Irak. I slutet av året kommer cirka 1 000 soldater att tas hem. Det meddelade den brittiske premiärministern Gordon Brown när han besökte Irak i dag, tisdag.

Nu gör den nye premiärministern det som många kritiska britter länge har krävt. Gordon Brown utlovar en nedtrappning av den militära insatsen i Irak.

Tas hem till jul
– I slutet av året kan styrkorna, som har varit 5 500 man, minskas till 4 500 och kring jul kan förhoppningsvis 1 000 av våra soldater tas hem, sa Gordon Brown i samband med sitt besök i Bagdad i dag, tisdag.

Britterna är framförallt placerade i och kring Basra i södra Irak. Brown tror att britterna inom ett par månader kan överlämna kontrollen av Basra till irakierna, något som det länge har planerats för. Storbritannien anser att säkerhetsläget nu medger detta. Ett påstående som i och för sig är omdiskuterat.

Dagens besked var tämligen väntat. Nyligen gjordes en omförflyttning av de brittiska styrkorna i Irak och Tony Blair lovade tidigare att trupperna så småningom skulle tas hem. Nu blir det efterträdaren Brown som får skörda frukterna av detta och redan nu har han starkt stöd i opinionsmätningarna.

”Stjäl uppmärksamhet”
Det konservativa partiet Tories anklagar Brown för att försöka stjäla uppmärksamheten från partiets pågående konferens i Blackpool.

Andra kritiker finns också, USA som kanske snart är på väg att förlora sin närmast allierade i kriget. Det finns också en oro för att de militärer som nu tas hem istället kommer att skickas till Afghanistan, där Storbritannien ökar sin närvaro.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".