Provar nytt system.

GPS för blinda testas i Malmö

GPS-navigering ska göra det lättare för synskadade och blinda att röra sig i städer. Med en mobiltelefon och en GPS-sändare ska synskadade med hjälp av en röst kunna lotsas fram genom gator och torg. Systemet, som kallas e-adept testas nu i Malmö.

Du programmerar in en adress och sedan räknar systemet ut den bästa vägen. En röst berättar hur du ska gå för att ta dig dit.

Men rösten berättar inte bara när du ska svänga höger eller vänster utan också var det finns parkbänkar att sätta sig på, soptunnor eller fasta hinder på vägen, som till exempel stolpar.

En av dem som testat systemet är Joakim Nordell, som är blind.

– Det är framför allt när jag kommer till nya, okända miljöer, som jag tror att det kommer att vara en stor hjälp. När systemet gör rätt och uppfattar att jag är på den plats jag där jag är, fungerar det jättebra, säger Joakim Nordell.

Cykel- och gångvägar
GPS-navigering för bilar har funnits i flera år, men i e-adept har man lagt in även gång- och cykelvägar, vilket ger en betydligt tillförlitligare positionering, än när bara vägnätet används.

Systemet testas i Malmö, Göteborg och Stockholm.

I Malmö har man än så länge bara lagt in kartor över Kungsparken och stadsdelen Gamla väster, där testerna utförs.

Matilda Brogård från gatukontoret i Malmö hoppas att området snart ska bli större.

– Vi har en målsättning om att det ska fungera i hela Malmö, säger hon.

Har brister
Systemet kan inte bara fungera som ett hjälpmedel för blinda och synskadade. Tankar finns också på att utveckla liknande system för äldre och för turister.

Systemet kan vara en effektiv hjälp, men är lång ifrån perfekt.

GPS-systemet kan ibland slå fel med några meter och man kan förlora täckningen mellan höga byggnader. Någon ersättning för den vita käppen blir det inte, tror blinde Joakim Nordell.

– Det är omöjligt för systemet att innehålla information om tillfälliga saker, som cyklar som är parkerade. Det kommer aldrig att kunna ge mig information om markens egenskaper, så att jag kan gå tryggt, säger Joakim Nordell.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".