Sidas Stockholmskontor.

Sida får hård kritik av Riksrevisionen

Statens biståndsorganisation Sida får hård kritik från Riksrevisionen som har granskat 15 biståndsprojekt mellan 2002 och 2004 i Afrika. Inget av de granskade projekten undgår kritik. I vissa fall handlar det till och med om korruption och om att pengar har försvunnit utan att redovisas.

– Felen består av allt möjligt. Det är oriktiga handlingar, det är förfalskade närvarolistor och kvittenser. Man sitter och belönar sig själv med rejäla löner som inte motiveras av arbetsinsatserna. Det blir ett slags korruptiv miljö. Man kan tala om en smygande korruption på bredden, säger Staffan Ivarsson, projektledare vid Riksrevisionen.

Det handlar om pengar som försvunnit utan att redovisas, konferenser som aldrig ägt rum och projektledare som gett sig själva höga löner. Det är resultatet av Riksrevisionens granskning av det stöd Sida ger till bistånd via enskilda organisationer.

15 projekt granskade
Under sex månader reste personal från Riksrevisionen runt i Namibia, Sydafrika, Kenya och Tanzania för att granska 15 biståndsprojekt som bekostas av Sida.

I tio av projekten fanns väsentliga fel i räkenskaperna och kanske allra mest allvarligt är att Sidas kontroll av biståndsprojekten inte har fungerat, säger Staffan Ivarsson.

– Det häpnadsväckande resultatet är att i tio av 15 projekt förekommer det väsentliga fel och brister samt oegentligheter. Det är sådant som borde ha uppmärksammats av revisorerna, de lokala, enskilda, naturligtvis, men framför allt de svenska revisorerna som har suttit i år efter år och granskat de här projekten och med en sömngångaraktig precision har lyckats missa alla dessa fel som vi grävt fram åt dem.

Brott kan ha begåtts
Det kan till och med ha begåtts brott inom projekten, brott som kan komma att utredas i de aktuella länderna.

– Det kan vi inte utesluta. Men i de aktuella länderna förekommer det än så länge ingenting. Vi har inte tryckt på några knappar, men vi förväntar oss att det kommer att tryckas på knappar snart.

Vem trycker på dem?

– Det kommer förhoppningsvis Sida påhejat av en intresserad regering att göra.

Kostar drygt en miljard kronor
Totalt drivs 6 000 svenska biståndsprojekt på liknande sätt som dem som Riksrevisionen har granskat. Förra året kostade de Sida 1,3 miljarder kronor.

Magnus Lindell, som är chef för Seka, Sidas avdelning för samverkan med enskilda organisationer, säger att Sida nu ska försöka åtgärda de brister som Riksrevisionen upptäckt och försöka bli bättre på att kontrollera biståndsprojekt i fortsättningen.

– Vi måste komma ihåg att vi inte kan skicka ut svenska revisorer till 6 000 projekt i ett hundratal länder, men vi ska se till att vi har system som fungerar i alla led.

Har ni litat för mycket på era lokala revisorer?

– Ja, rapporten visar att vi har haft en lite för stor tilltro till, inte kanske de lokala revisorerna, utan till att systemet med kvalitetskontroll i alla led har fungerat. Jag tycker att vi har varit tydliga i våra instruktioner till revisorerna på den punkten. Uppenbarligen har vi inte varit tillräckligt tydliga, säger Magnus Lindell.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".