Nytt bud på OMX väntas från Qatar

I kampen om Stockholmsbörsens ägare OMX, verkar sista ordet inte vara sagt. Signaler kommer nu om att det kan vara ett nytt bud på gång, för på tisdagen hörde OMX nya och hemlighetsfulla storägare Qatar Holding av sig till Finansinspektionen för att visa intresse för att lägga ett konkurrerande bud på hela OMX.

Efter en lång tystnad kom det första livstecknet i dag, tisdag, från Qatar och det i form av en ägarprövning hos Finansinspektionen.

För två veckor sedan överraskade det statliga investmentbolaget Qatar Holding med att köpa 9,98 procent i OMX och det dessutom samma dag som Dubaibörsen och Nasdaqbörsen höll presskonferens för att berätta att de hade gått ihop om ett gemensamt bud.

Vill öka ägandet
Sedan dess har det varit tyst från den rika oljestaten Qatar. Ingen avsiktsförklaring eller kommentar över huvud taget. Tills i dag.

För att öka ägandet till över tio procent måste Qatar Holding få grönt ljus av Finansinspektionen. I sin ansökan skriver Qatar Holding att bolaget vill köpa ytterligare aktier i OMX och att innehavet kan komma att uppgå till 100 procent av aktierna i OMX.

Qatar Holding begärde också att ansökan skulle behandlas skyndsamt och med förtur. Från Finansinspektionen är beskedet att en sådan här ansökan tar högst 60 dagar.

OMX-aktien har stigit
Att det finns en övergripande plan bakom de handlingar som nu har skickats till Finansinspektionen, speglas inte minst av att Qatar Holding nu också har vänt sig till samtliga de sex länder, utöver Sverige, där OMX äger en börs för att få nödvändiga myndighetstillstånd också därifrån.

Spekulationerna om ett nytt och högre bud har med andra ord fått nytt bränsle och sedan nyheten gick ut har OMX-aktien stigit på börsen till en bra bit över den kurs som Nasdaq och Dubaibörsen erbjudit aktieägarna.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".