Frankrike vill att euro-kursen sänks

Frankrike fortsätter att ta initiativ för att euro-kursen ska falla. Att euron står så högt i förhållande till dollarn skadar de franska exportföretagen, som kämpar om marknadsandelar och den franska finansministern säger sig nu jobba på högvarv.

– Jag ringer för tillfället runt till mina kolleger i de övriga euro-länderna för att arbeta fram ett gemensamt initiativ, säger den franska finansministern Christine Lagarde i finanstidningen Les Echos.

Hon vill att valutakurserna för euro och dollar ska bli en fråga för mötet mellan de största industriländerna, G7-mötet, som börjar den 19 oktober.

Hoppas förgäves
Christine Lagarde säger också att hon verkligen skulle vilja höra USA:s finansminister Henry Paulson upprepa att en stark dollar är bra för amerikansk ekonomi, men hittills har hon hoppats förgäves.

Frankrike har tidigare stått ensam och ropat på sänkt euro-kurs. President Nicolas Sarkozy har till och med haft vassa ordväxlingar med sin landsman Jean-Claude Trichet, chefen för Europeiska centralbanken.

Men med en euro som slagit nya och åter nya rekord verkar oron sprida sig lite runt om i euro-länderna inte minst bland företagare, som känner hur deras varor framstår som dyra.

Britterna förnekar kontakt
Paris och Berlin samarbetar nu nära med varandra, påstår Christine Lagarde. Och hon säger sig också ha kontakt med Storbritannien, vilket britterna däremot förnekar, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Italiens EU-minister Emma Bonino ger Frankrike stöd och vill att euro-kursen ska diskuteras redan på ett EU-möte i Portugal före G7-mötet.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".