Diskuterar samarbete med presidenten.

Diskussioner förs om samlingsregering

I Ukraina har oppositionsledaren Julia Tymosjenko under tisdagen träffat presidenten Viktor Jusjtjenko för att diskutera hur en samlingsregering bör se ut. Enligt prognosen när nästan alla röster räknats har oppositionsblocket tillräckligt med stöd för att bilda regering.

Situationen kommer inte förändras fullständigt även när vi har alla röster räknade, säger valkommissionens ordförande Andrej Magirjev. Olika partiers anklagelser som fusk avfärdas.

De röster som ännu inte är räknade kommer främst från Kiev och Simferopel.

Inte över spärren
Eftersom socialistpartiet som fortfarande inte nått över treprocentsspärren är svaga där lär partiet inte komma in. Därmed får premiärministerns Regionparti svårt att hitta majoritet för en koalitionsregering.

Under tisdagskvällen har Julia Tymosjenko, tvåan efter Regionpartiet, träffat presidenten för att diskutera en samlingsregering med de forna orange allierade Vårt Ukraina och Bjut, Julia Tymosjenkos block.

Vill bli premiärminister
Tymosjenko har sagt att hon blir premiärminister i regeringen, och Vårt Ukraina, presidentpartiet, erbjuds talmansposten i parlamentet.

Vågmästarroll har Lytvins block fått som femte största parti och partiledaren har också träffat presidenten idag för att diskutera regeringsbildning. Om Vladimir Lytvins block stöder de orangea har de tillräckligt med röster för att bilda regering.

Maria Persson Löfgren, Kiev
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".