AU:s styrkor i Darfur underbemannade

Attacken i Darfur i lördags då minst tio soldater ur Afrikanska unionens styrka dödades, var möjlig eftersom styrkan är kraftigt underbemannad. Det säger AU:s befälhavare.

– Den Afrikanska unionens fredsbevarande styrka i Sudan är underlägsen och underbemannad jämfört med rebellerna och milisen i Darfur, säger AU:s befälhavare Martin Luther Agwai.

Han säger att det är en anledning till att militärbasen Haskanita så snabbt blev övermannad i lördags. Minst tio soldater dödades och flera skadades och det var den värsta attacken riktad mot AU:s fredsbevarande styrka på de tre år som den har funnits på plats.

Rebellgrupper misstänks för dådet
Vem som ligger bakom attacken är ännu inte utrett, misstankarna riktas mot några av de rebellgrupper som verkar i området.

Befälhavaren berättade för en besökande fredsdelegation att han är pessimistisk inför planerna på den styrka av 26 000 fredsbevarande soldater från såväl FN som AU som ska träda i tjänst under de närmaste tre månaderna.

Han tror inte på någon större förändring eller att styrkan verkligen kommer att vara på plats till årets slut.

Misstro mot AU
Konflikten om styrkans sammansättning har fördröjt processen och det finns en misstro mot att afrikanska länder verkligen ska kunna bidra med specialutrustning och möta FN:s standard.

Konflikten i Darfur i västra Sudan har pågått sen 2003 och lett till att 200 000 människor har dödats och två och en halv miljon människor har drivits på flykt.

Ett fredsavtal finns redan, men det har inte skrivits under av alla parter.

Nya fredssamtal i oktober
Stora förhoppningar har därför satts på de nya fredssamtal mellan Sudans regering och rebellgrupper som ska hållas senare i oktober.

Och det finns en oro för att attacken mot AU:s trupp i lördags var ett försök att stoppa fredsprocessen.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".