Dollarn försvagas ytterligare spår SEB

Dollarns värde mot andra valutor väntas fortsätta att försvagas, som ett resultat av att den amerikanska centralbanken fortsätter att sänka räntan. Först om sex till tolv månader stabiliseras den amerikanska ekonomin och då stärks dollarn igen, skriver banken SEB i en ny prognos.

Om ett år har dollarn sjunkit till sex kronor, enligt SEB. Idag kostar den 6.50.

Det kan ta upp till ett år innan den amerikanska ekonomin stabiliseras och dollarn stärks igen.

Svensk industri stark 
Men de svenska exportföretagen har förutsättningar att klara den utmaningen, enligt SEB.

– Det är inte frågan om kronans styrka den här gången utan det är frågan om en dollarförsvagning, så det är ett öde vi delar med resten av Europa. Svensk industri kommer från en period där vi haft snabba konkurrensförbättringar och effektivitetsförstärkningar. Så vi tror att svensk industri ändå har ganska goda möjligheter att klara den här förändringen, säger analytikern Elisabet Koppelman på SEB.

Den amerikanska centralbanken måste fortsätta att stötta den amerikanska ekonomin med nya räntesänkningar vilket pressar ner dollarn.

Dollaruppgång dröjer
Banken SEB räknar med att den amerikanska räntan sänks till 3,75 procent, medan den europeiska centralbankens ränta ligger kvar på fyra procent.  En politik som så småningom får den amerikanska ekonomin att åter vända uppåt.

– Så småningom kommer det naturligtvis att ge stöd till den amerikanska ekonomin, och så småningom också att vända runt dollarn. Men vi tror inte att det kommer att ta ett tag innan det görs, så det dröjer säkert ett år innan man börjar få fart på ekonomin igen, så att valutan kan börja stärkas igen, säger Elisabet Koppelman.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".