Förslag om försäljning av flygplatser

Malmö flygplats och Landvetter i Göteborg kan komma att säljas. Förslaget kommer från flygplatsutredningen som överlämnades till regeringen på onsdagen.

Utredaren Christina Rogestam föreslår också att det statliga stödet tas bort från flera flygplatser, och att Luftfartsverket ska göra om till bolag.

– Det vi hittills har gjort det är ju att diskutera med kommuner och regioner om att få sälja flygplatser som går med underskott och jag tycker det finns anledning att också titta på möjligheten att försälja någon av de sex som går med överskott, säger hon.

Sex går med vinst
Av Sveriges 41 flygplatser, drivna av Luftfartsverket, kommunala eller privata, går endast sex med vinst. Flygplatsutredningen föreslår nu att staten tydligare väljer vilka flygplatser som ska få stöd. Arlanda, Bromma, Landvetter, Malmö, Arvidsjaur, Kiruna, Luleå, Umeå, Visby och Östersund ska få ersättning för alla förluster.

För Borlänge, Norrköping, Storuman och Västerås dras stödet in helt medan övriga får ersättning upp till 75 procent av förlusterna.

Christina Rogestam tycker att det finns för många flygplatser i dag.

– Ja, det gör det.

Vad kommer utvecklingen att bli framöver?

– Då tror jag att det blir några flygplatser som läggs ned.

Flygplatsutredningen vill göra om Luftfartsverket till två aktiebolag från 1 januari, 2009, ett för flygplatsdrift och ett för flygtrafikledning. Christina Rogestam tror att det vore bra om privata ägare är med och driver flygplatsbolaget.

”Främja regionerna”
En försäljning av Malmö och Landvetter skulle främja regionerna säger hon, men staten ska fortsätta att äga till exempel Arlanda.

– 97 procent av våra inrikesresor går till Arlanda, tills vidare tycker jag det är viktig att man har statlig kontroll över Arlanda och ytterligare att antal flygplatser, säger Flygplatsutredare Christina Rogestam.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".