Vädjar om samling.

Ukrainas president vill ha bred koalition

Presidenten i Ukraina Viktor Jusjtjenko vädjar nu till båda sidor i kampen om vem som ska bilda regering att samlas för landets skull. Han vill att det blir en samlingsregering med både det blå ryssvänligare Regionpartiet och de orange partierna.

Det var i ett tv-sänt tal som presidenten vädjade till de tre största partierna i valet att bilda samlingsregering i en bred koalition som både har med de mer ryssvänliga östra krafterna och de ukrainska orange nationalisterna från väst.

Presidenten har tidigare sagt sig vara för en orange koalition, men verkar ha svängt under trycket från den stora grannen i öster, Ryssland.

Gazprom vill höja priserna
Ryska halvstatliga Gazprom har hotat höja gaspriserna eller helt strypa gasleveranserna till Ukraina. Det sägs inte vara politiskt betingat, men tidigare har ryska ambassadören hotat med samma sak om det blir en orange regering i Ukraina.

Premiärministern Viktor Janukovytjs Regionparti som är största parti hyllar presidentens förslag.

Men tvåan Julia Tymosjenko kommer sannolikt inte vara lika entusiastisk. Hennes mål har hela tiden varit premiärministerposten och en regering bildad av de forna kamraterna från den orange revolutionen.

Lägga trätor åt sidan
Bland de partier som vunnit platser hade en sådan samlingsregering varit möjlig för de orange, men inte för det blå Regionpartiet. Men presidenten vill nu lägga gamla trätor åt sidan för att hitta en hållbar och stark regering för landets skull.

Ukraina är starkt beroende av gasen från Ryssland. Stryps den hotas också den starka ekonomiska tillväxten i landet. Ryska gasbolaget Gazprom motiverar prishöjningarna med att Turkmenistan som levererat billigt till Ryssland nu också höjt priserna.

Maria Persson Löfgren, Kiev
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".