Fler utlänningar ska få jobb i Danmark

Arbetskraftbristen i Danmark blir allt värre. För att komma till rätta med problemen ska bland annat pensionärer och utlänningar lockas att ta jobb.

I Danmark saknas arbetare inom till exempel industri- och byggbranschen och det är också stor efterfrågan på högutbildad arbetskraft.

Till och med det populistiska partiet Dansk folkeparti, som försöker försvåra invandring, är nu berett att acceptera att Danmark tvingas ta emot utländsk arbetskraft för att hålla landet igång.

Inte minst det visar hur bekymrade många är över bristen på folk. Det har länge varit ett problem inom bland annat industrin och i byggsektorn, men det håller nu på att ställa till bekymmer också i branscher med många högutbildade.

Fler behövs i finanssektorn
I en ny undersökning visar det sig till exempel att nästan 90 procent av företagen inom finanssektorn har haft svårt att hitta tillräckligt kvalificerade medarbetare under det senaste året.

I andra områden där företagen är beroende av välutbildad arbetskraft har fyra av fem haft svårt att få tag på folk.

För att komma tillrätta med arbetskraftsbristen försöker den danska regeringen nu gå två vägar. Man lanserar ett förslag som gör det lättare för utlänningar utanför Norden och EU att ta jobb i Danmark.

Mer generösa regler
Mindre byråkrati och skattelättnader skall locka folk från hela världen till Danmark. Och om de råkar bli av med det jobb de kom in i landet på, skall de inte kastas ut utan kunna stanna kvar och söka ett nytt arbete.

Dessutom försöker regeringen i Danmark få de äldre att stanna kvar på arbetsmarknaden. Det kan bli en rejäl skattelättnad för den som inte pensionerar sig utan stannar kvar och arbetar.

Förhoppningen är att de samlade åtgärderna skall få omkring 70 000 människor in i arbetslivet.

Christer Fridén, Ekots Nordenkorrespondent
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".