Mats Odell utfrågades i riksdagen.

Odell tillbakavisar kritik om passivitet

På onsdagen tog finansmarknadsminister Mats Odell bladet från munnen och kommenterade hur skandalen i investmentbanken Carnegie påverkat förtroendet. Regeringen har anlitat personer från Carnegie för att hantera försäljning av statliga bolag. I och med att Odells statsekreterare avgick på onsdagsmorgonen är ingen med anknytning till Carnegie med i processen längre.

Mats Odell håller inte med de kritiker som säger att han har varit passiv.

– Jag måste naturligtvis hela tiden granska det jag har gjort. Jag tar däremot inte ett dugg åt mig att jag skulle vara passiv. Jag har använt tiden från i fredags att dels noggrant utreda förutsättningarna för att avbryta avtal med Carnegie och jag har samtalat med mina medarbetare under helgen.

– Det tycker jag är en människosyn som jag kan stå för. Jag vill inte bara sparka människor direkt när jag får en rapport i handen, jag kan inte avbryta ett samarbete utan att utreda detta. Talet om att jag har varit passiv är en sällsynt trist kombination av okunnighet och illvilja, säger Mats Odell.

Forseke avgick på egen begäran
Det började i fredags med att Carnegies tidigare vd Karin Forseke, som anlitas av Mats Odell, på egen begäran lämnade sitt uppdrag som en följd av Finansinspektionens kritik av hur Carnegie hanterat sin ekonomiska redovisning.

På tisdagskvällen kom beskedet att Carnegie som bolag beslutat att frånträda uppdraget att sköta försäljningen av OMX och SBAB.

På onsdagsmorgonen meddelades att Odells statssekreterare Urban Funered, som tidigare ansvarat för interna kontrollen på Carnegie, begärt att få lämna sin post. Formellt har besluten varit deras egna initiativ.

Öppen för självkritik
Samtidigt säger nu Mats Odell han är öppen för självkritik.

– Jag har naturligtvis ansvar för att jag anställde Karin Forseke och Urban Funered. Hade jag, den 10 september, vetat vad jag visste den 28 september när Finansinspektionens rapport kom så hade jag antagligen inte anställt Urban som statssekretare.

Kom det som en överraskning för dig att han hade den ansvariga rollen?

– Nej, absolut inte. Vi hade gått igenom detta mycket noggrant. Han har ju varit anställd på näringsdeprartements ägarenhet och arbetat intensivt med de här frågorna.

Hur tänkte du när det ändå pågick en utredning från Finansinspektionens sida att ändå anställa Urban Funered?

– Det kan naturligtvis i backspegeln framstå som gåtfullt, säger Mats Odell.

Beskedet är alltså att nu är Carnegie borta ur bilden. Det sägs att bolaget inte kostat skattebetalarna en enda krona.

Belåten med Carnegies arbete
Och Mats Odell är belåten med det faktiska arbete som Carnegie hann utföra åt regeringen.

– Jag vill säga att vi är mycket nöjda med det arbete Carnegie har gjort, både i de här projekten och i tidigare projekt.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".