Många campade trots regnig sommar

Trots den regniga sommaren har de svenska campingplatserna gått bra. Besöksantalet ligger nära fjolårets rekordantal. Det visar preliminära siffror från branschen.

Hösten och har kommit till Lövhults camping utanför Nässjö, men en hel del husvagnar står fortfarande uppställda i skogsbrynet. Trots lågtryck och regn under stora delar av sommaren, så har det varit många gäster här i år.

- Den har varit fin. Det har varit många campare. Många endagscampare med barn fortsätter härifrån till Astrid Lindgrens värld, säger Ulla Jonsson på campingen.

Trots det dåliga vädret så har det varit många turister som tagit in på campingen?

- Ja det har varit många. Folk är ju i rörelse ändå. De vill ju åka ut på sin semester och titta, och åka med sina husvagnar och husbilar.

På liknande sätt ser det ut på många håll i Sverige. En prognos från Sveriges camping och stugföretagares riksorganisation, som bygger på enkäter med ett stort antal medlemmar, pekar på siffror nära fjolårets rekord på 17,5 miljoner gästnätter, nästan två nätter per svensk.

Många väljer stugor
Även om regnväder skrämmer bort en del tältare så spelar vädret inte så stor roll, tror Lars Isacsson som är vd för SCR.

- Vi var lite oroliga i början av sommaren när vi såg vädret, men det har varit variationsrikt. Södra Sverige har fått lite mer regn och norra Sverige har fått lite mindre. Många har flyttat in i våra stugor istället för att tälta, säger Lars Isacsson.

- De vanliga husbils och husvagnsgästerna kommer trots allt och stannar på våra platser. Kanske hittar man på lite andra saker. Många shoppar. Så många av varuhusen som ligger nära campingplatser har fått en bra omsättning, säger han.

Fler satsningar
Men campingsbranschen har förändrats. Idag har många campingplatser hög standard och många aktiviteter. Stugor och vandrarhem gör campinglivet mindre känsligt.

Lars Isacsson tror att framtiden kommer att innebära ännu större satsningar.

- Det finns en jättepotential. Vi ser ju att holländare, tyskar och norrmän ökar, och vi ser även fler och fler svenskar.

- Det handlar egentligen bara om att förlänga säsongen något, och erbjuda fler möjligheter i stugor vid exempelvis dåligt väder, säger Lars Isacsson vd för Sveriges Camping- och stugföretagares Riksorganisation.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".