Med destination Sellafield.

Svenskt plutonium blir kärnkraftsbränsle

Nu ligger ett brittiskt fartyg i hamnen i Studsvik beredd att lastas med fem ton svenskt kärnavfall, som ska upparbetas vid kärnavfallsanläggningen i Sellafield. Avfallet härstammar från en svensk reaktor på Tekniska högskolan i Stockholm.

Trots att svenska politiker har sagt att Sverige ska direktförvara sitt avfall och inte upparbeta har Statens strålskyddsinstitut sagt ja till transporten.

Det motiverar forskningschef Leif Moberg på SSI så här.

– Det här är en liten rest från en försöksreaktor som fanns i Stockholm på 50- och 60-talet som har en väldigt speciell sorts bränsle som inte alls passar in eller är jämförbart med bränsle som vi har i våra reaktorer. Då har man kommit fram till att det här är den bästa lösningen att hantera det bränslet.

Vad ska hända med det här upparbetade bränslet?

– Plutoniumet, precis så mycket som skickas dit, kommer att göras om till ett speciellt sorts bränsle som kan användas i svenska reaktorer igen, så kallat MOX-bränsle. Uranet kommer tillbaka till Sverige och kommer att lagras här tills det kommande slutförvaret är byggt.

Gammalt ärende
Utförseln av bränslet från den gamla forskningsreaktorn är ett gammalt ärende, som har legat på bordet i snart tio år. Nu anses delar av avfallet vara i så dåligt skick att det måste tas om hand. Avfallet innehåller 1,2 kilo plutonium. 

Det är plutonium av vapenkvalité, som skulle gå att använda för kärnvapentillverkning. Planen är alltså att plutonium ska blandas med uran till kärnbränsle, så kallat MOX-bränsle till Oskarshamns kärnkraftverk. För närvarande finns sedan tidigare över 800 kilo svenskt plutonium för upparbetning i Sellafield, också avsett för Oskarshamnsreaktorerna.

– Nu har vi det här som också är ett resultat av ett tidigare kontrakt som Sverige har haft med Sellafield. Då är det här en bra lösning att hantera det, att ta hand om det här plutoniumet och att använda det igen i ett blandat bränsle.

I de brev som växlats mellan svenska och brittiska myndigheter så står det ingenting om MOX-bränsle, vad har vi för garantier för att det verkligen kommer tillbaka i form av MOX-bränsle?

– Det ska stå i avtalet mellan de svenska och de engelska kontraktorerna och vi har bland annat kontrollerat den engelska myndigheten att så är fallet, att det faktiskt står i avtalet att vi ska ta tillbaka detta som MOX-bränsle.

Nordiska regeringar har gång på gång kritiserat de stora utsläppen av radioaktiva ämnen till havet från Sellafield. Trots att svenska myndigheter i början av 80-talet gick ifrån metoden med upparbetning av det svenska kärnavfallet sitter man nu i ett läge att man måste ta tillbaka stora mängder upparbetat plutoniumavfall som MOX-bränsle.  

Protester
Utanför Studsviks hamn protesterar för närvarande miljöorganisationen Greenpeace mot transporten och det återstår att se när fartyget kan segla mot Irländska sjön och Storbritanniens västkust där Sellafield ligger.

– Det är framförallt en beredskap hos de polisiära myndigheterna som i så fall hanterar den frågan.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".