Tidigare statsråd får ut pension plus lön

Nu är pensionerna klara för statsråden i den tidigare socialdemokratiska regeringen. Elva av de tidigare ministrarna är berättigade statsrådspension. En av dem är Ylva Johansson, före detta vård- och äldreomsorgsminister, som får nästan 20 000 kronor i månaden utöver de 59 000 kronor som hon tjänar som riksdagsledamot.

Men Ylva Johansson anser det är en rimlig ersättning.

– Det är ju sådana reglerna är att om man varit statsråd i minst sex år så har man rätt att få upp till en viss nivå. Jag tycker att det rimliga regler.

Varför är de rimliga?

– Jag tycker att det är rimligt att den som tar på sig ett stort ansvar under många års tid i regeringen har en viss typ av inkomstgaranti, säger Ylva Johansson.
Ylva Johansson är en av flera före detta ministrar i riksdagen som kan dryga ut sitt riksdagsarvode med statsrådspension.

Räknas av mot lönen
Statsrådspensionen räknas av mot hennes riksdagslön. Ändå kan Ylva Johansson plocka ut totalt 79 000 kronor månaden.

Samma regler gäller för alla de före detta ministrar som suttit minst sex år i regeringen.

De tidigare ministrar som är berättigade statsrådspension och som nu sitter i riksdagen får mellan 12 000 och 20 000 kronor i månaden i statsrådspension utöver grundlönen på 51 200 kronor som riksdagsledamöter plus tillägg för de som sitter som utskottsordföranden.  

Riksdagslönen höjs dessutom med 1 700 kronor från den första november.

Ålderspensionärer får ut mer
De tidigare ministrarna Bosse Ringholm och Jan Eliasson får ut mer än sina kollegor eftersom de hunnit bli ålderspensionärer och då får de behålla pensionen oavsett vad de tjänar på annat håll. Över 30 000 kronor får de båda oavsett hur stora deras övriga inkomster är.

Ulrica Messing som nu lämnar sin riksdagsplats får drygt 40 000 kronor i statsrådspension.  

Fridolin kritisk
Gustav Fridolin var riksdagsledamot för miljöpartiet till för ett år sedan. Under sin tid i riksdagen motionerade han om att sänka förmånerna för ministrar och riksdagsledamöter. Och han är kritisk till statsrådspensionerna.

– De pengarna är väl till för att om man genom politiken har gett upp möjligheterna att få ett nytt jobb så ska man under en kort övergångsfas ha en trygghet för att kunna leta upp det där nya jobbet. Inte för att några ska få mer pengar, säger han.

Vad tror du att det kan leda till?

– 
Dels så ökar klyftan mellan medborgarna och de som är valda att göra någonting. Dels tror jag besluten blir sämre för att man helt enkelt inte har insikt om vilka förutsättningar vanligt folk lever med, säger Gustav Fridolin.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".