Migrationsverket har blivit snabbare.

Migrationsverket har fått upp farten

Migrationsverket har avgjort 10 000 fler asylärenden hittills i år jämfört med samma period förra året, en fördubbling.

Generaldirektören för Migrationsverket, Dan Eliasson, förklarar det så här.

– Det första är att organisationen har växt och det andra är att vi jobbar betydligt smartare idag än vad vi gjorde för ett år sen. Vi har specialiserat oss mer, vi har utvecklat arbetsmetodik, vi sorterar ärenden på ett annat sätt och det är i största allmänhet en väldigt god anda i myndigheten, säger han.

Fler handläggare
Migrationsverket har i dag 130 fler handläggare som arbetar med asylprövningar än man hade förra året, men man har alltså också snabbat på hanteringen, bland annat genom en särskild snabbehandling av asylansökningar från irakier.

Det här gör att man hittills i år har fattat beslut i fler än 21 000 asylärenden och det är fler än dubbelt så många som under samma period förra året.

Långvarig kritik
Migrationsverket har under lång tid fått kritik för att asylprocessen går för långsamt, det senaste året har också antalet som sökt sig till Sverige ökat dramatiskt.

Den snabbare hantering som lett till fler beslut kan hota rättsäkerheten, enligt rådgivningsbyrån för asylsökande, där Anders Sundqvist är kanslichef.

– Det är klart att rättssäkerheten sätts på spel i den stund som man driver upp produktionshastigheten, självklart.

Hurdå?

– Det finns ju en risk med att man handlägger ärenden för snabbt, risken är att man använder sig av olika typer utav mallar och att ärende inte blir individuellt bedömda.

Det här kan bland annat leda till att personer får asyl på felaktiga grunder, men också att andra som har skäl får avslag, enligt Anders Sundqvist. Men så är det inte, enligt Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson.

– Jag anser att vi har hög kvalitet och hög rättssäkerhet i våra beslut, säger han.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".