Täby blir pionjär inom fjärrvärme

Täby kommun, norr om Stockholm, är på väg att bli först i Sverige med ett fjärrvärmenät i konkurrens: ett nät med flera värmeleverantörer. Täby är bland de 30 kommuner som saknar fjärrvärmenät idag.

Men det kan bli en styrka, säger Leif Gripestam, moderat kommunstyrelseordförande.

– Absolut, därför då kan vi börja från början och skapa konkurrens i näten, det vill säga att vi ser till att varje konsument får välja mellan olika leverantörer och får därmed ett mycket bättre pris, säger han.

Miljö- och kostnadsskäl
Både av miljöskäl och ekonomiska skäl ska Täby nu satsa på fjärrvärme. Det handlar inte om så stora pengar, säger Leif Gripestam, trots att en ny produktionsanläggning i Hagby kostar någon miljard.

Sedan kostar själva nätet bort åt 200 miljoner kronor att bygga men då slipper Täby frakta sopor till Uppsala för förbränning för 60 miljoner kronor per år, som de gör idag.

Både Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har i åratal kritiserat fjärrvärmebolagen för deras monopol, de har både ägt ledningarna och producerat värmen.

Tredjepartstillträde
Kravet att fler får leverera värmen, så kallat tredjepartstillträde, har branschorganet Svensk Fjärrvärme sagt bestämt nej till. Nu säger nya vd:n, tidigare miljöminister Lena Sommestad, till Ekot att man är beredd att ytterligare utreda frågan konkurrens i fjärrvärmenäten.

För Täby är det avgörande med fler leverantörer.

– Det är förutsättning tycker jag att vi inte hamnar i en monopolsituation hos någon stor leverantör utan här måste det vara så att varje hushåll som vill köpa värme den här vägen ska kunna välja mellan olika aktörer, säger Leif Gripestam.

”Jungfrulig mark”
Redan om tre till fyra år kan fjärrvärmenätet i Täby vara byggt, hoppas Leif Gripestam. Här finns inga gamla bindningar och avtal.

– Täby är jungfrulig mark, vi kan göra som vi vill här, säger Leif Gripestam.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".