Kritisk.

Pagrotsky: Bonussystemen utom kontroll

Ledningen på finansbanken Carnegie har kritiserats för dålig styrning och kontroll men nu riktas även hård kritik mot systemet med mycket höga bonusar inom finansbranschen.

Bonussystemen har blivit så komplicerade att de är mycket svåra att kontrollera, menar Leif Pagrotsky, tidigare näringsminister i den socialdemokratiska regeringen.

– Kombinationen av exceptionellt komplicerade instrument som de här derivaten och de här konstiga nyskapade grejerna handlar om. Av det och att det handlar om jättelika miljardbelopp och för det tredje vinstdrivningen som blir av bonusen. Det skapar drivkrafter, komplexitet, stora belopp som inget kontrollsystem i världen förmår att hantera, säger Leif Pagrotsky.

Han tycker att Finansinspektionens svidande kritik mot Carnegies ledning är riktig men menar att de frikostiga bonussystemen är en bakomliggande orsak till finansbankens kris.

– Det här hör till den typ av systemrisker som finansinspektionen måste analysera och kanske lägga begränsningar på, säger Leif Pagrotsky.

Misstror fler
Tre av Carnegies anställda anklagas för att ha skaffat sig extra höga bonus genom att övervärdera värdepapper. Leif Pagrotsky anser att det finns skäl att misstänka att anställda även i andra företag frestas att missbruka bonussystemen.

– Det är svårt att tro att de är de tre enda personerna i hela Sverige som inte kan stå emot en frestelse råkade finnas på samma kontor på Carnegie. Att det bara är Carnegie i hela Sverige som inte har fullkomliga kontrollsystem, det har jag svårt att tro. Även om det tycks som om Carnegie har varit uselt i en klass för sig, säger Leif Pagrotsky.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".