1 av 2
De båda ledarna skålar för den nya deklarationen.
2 av 2
Klicka för grafik.

Nord- och Sydkorea ska sträva mot fred

De gamla fienderna Nord- och Sydkorea har enats om att tillsammans arbeta mot ett permanent fredsavtal. Deklarationen kom efter ett mycket sällsynt toppmöte där de båda länderna bland annat diskuterade ekonomiskt samarbete.

Enligt den historiska deklarationen på torsdagen ska Nord- och Sydkorea inleda samtal med USA och Kina för att till slut kunna skriva under ett fredsavtal och formellt avsluta Koreakriget som slutade med eldupphör 1953.

Hårdbevakad gräns
Gränsen mellan kommunistdiktaturen Nordkorea och det kapitalistiska och demokratiska Sydkorea är en av världens mest hårdbevakade. Så sent som 2002 blev det sammandrabbningar utanför kusten, och för snart precis ett år sedan gjorde Nordkorea sin första atomprovsprängning.

Det första toppmötet mellan Nordkorea och Sydkorea hölls år 2000, men avtalet som skrevs på torsdagen är mer detaljerat än det som skrevs för sju år sedan.

Möte i november
Det innebär bland annat att de två koreanska staternas försvarsministrar ska träffas i november i Sydkoreas huvudstad Seoul för att komma överens om hur dagens avtal om avspänning ska tillämpas i praktiken.
Sydkorea hoppas på en slutlig återförening med Nordkorea, och försöker till dess att få den fattiga granne på fötter igen, för att minska de gapande skillnaderna mellan länderna.

På torsdagen kom man överens om att utöka samarbetet i en industripark som ligger inne i Nordkorea strax invid gränsen.
 
Direktflyg
Man ska också återuppliva vissa båt- och järnvägsförbindelser för transport, och det ska i framtiden gå direktflyg från Sydkorea till ett populärt turistområde på den nordkoreanska sidan.

Och som kronan på verket ska de båda länderna, om allt går vägen den här gången, skicka en gemensam hejarklack till OS i Peking nästa sommar.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".