Christer Gardell.

Svenska aktiemodellen lever vidare

Sveriges system med röststarka A-aktier och mindre röststarka B-aktier ser ut att leva vidare ett tag till. Igår sade den ansvarige EU-kommisonären Charlie McCreevy att EU-kommissionen inte kommer att agera i frågan.

Finansmannen Christer Gardell tycker att det är synd att det svenska systemet inte ändras.

- Beslutet är väntat, men olyckligt. Jag tycker att företagen ska skyddas av kompetens inte genom ett odemokratiskt förhållande mellan röster och kapital, säger Christer Gardell.

Både den nuvarande regeringen och den förra har arbetat hårt för att EU-kommisionen inte ska lägga sig i det svenska systemet, som innebär att de som har A-aktier har betydligt mer makt i företagen än de med B-aktier.

Handelsministern nöjd
Frågan har debatterats i EU sedan i våras, då en studie som kommissionen beställt blev klar. Enligt handelsminister Ewa Björling blir det nu alltså ingen lagstiftning och ingen rekommendation. Sverige kan därmed behålla det nuvarande systemet.

- Jag tycker att det är oerhört glädjande. Jag var ju i Bryssel och besökte McCreevy under tisdagen och framförde våra synpunkter om A- och B-aktier. Vi tycker att det är ett bra och transparent system, som inte har hindrat utländskt ägande, säger Ewa Björling.

Ewa Björling ser inga nackdelar alls med det svenska systemet, säger hon.

- I Sverige är det ett väl inarbetat system som vi alla står bakom.

Familjen Wallenberg anhängare
Om EU drivit igenom en förändring skulle maktbalansen i stora delar av näringslivet ha rubbats. Familjen Wallenberg är till exempel stor anhängare av det nuvarande systemet.

Men Christer Gardell, som bland annat äger stora aktieposter i Volvo, tycker att ett system med en röst per aktie vore mer rättvist än vårt nuvarande system.

- Det är klart att det är en väldigt gynnsam situation där vissa har ett lågt ägande men ändå har ett stort inflytande. Samhällsekonomiskt tror jag att det vore helt överlägset med ett system med ett enda aktieslag, säger Christer Gardell.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".