Bilder brändes under kungaparets besök i Gerona.

Bilder på spanska kungaparet bränns

I Spanien trappar en rad katalanska separatistgrupper nu upp sina protester för att skapa ett Katalonien som står fritt från Spanien. De har bränt fotografier på det spanska kungaparet och planerar nu fler demonstrationer.

Spansk tv har på torsdagen åter visat hur fotografier på det spanska kungaparet brinner och har haft debatt om spänningarna mellan centralmakten i Madrid och regionerna.

De vänsterorienterade katalanska separatisterna ökar nu tempot i sina protester och planerar ett trettiotal demonstrationer för de kommande två veckorna.

Upprörda separatister
Separatistorganisationerna är upprörda över att en åklagare på onsdagen krävde 15 månaders fängelsestraff för de två anhängare, som tuttade eld på bilder av kung Juan Carlos och hans hustru Sofia under besöket i Gerona i september.

Så nu bränns nya foton.

Den spanska kungen gick själv häromdagen ut och försvarade sin position. Han sa att Spanien aldrig i sin historia hade upplevt en sådan lång tid av stabilitet och välstånd som under den rådande parlamentariska monarkin.

Val om ett halvår
Det är sex månader kvar till parlamentsvalet i vår. Frågan om regionernas ställning i allmänhet och Kataloniens och Baskiens i synnerhet blir en central valfråga.

Spaniens socialistiske premiärminister Zapatero har redan fullt upp med att tygla självständighetskraven, men får nu ytterligare jobb med att stävja att kungahuset används som slagträ i den kampen.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".