Nära 300 jobb försvinner i Tanumshede

I Tanumshede försvinner 278 jobb från den största privata arbetsplatsen när IAC Sverige lägger ner sin fabrik som bland annat gör delar till bilindustrin.

Samtidigt med lämnar IAC beskedet om en investering på 250 miljoner kronor i en ny produktionsanläggning i Göteborg för att hamna närmare Volvo. Två av de anställda är Lena Ydal och Benita Anneflod.

– Fruktansvärt, det är pengar som styr allt.

– Det är för djävligt för kommunen, det har gått bra alla år sedan 73, så jag vet inte vad skillnaden är.

Mycket kritiska
Lena Ydal har jobbat i Tanumsfabriken i 24 år och Benita Anneflod har varit anställd här i 21 år. De är mycket kritiska mot beslutet att lägga ned fabriken här som gör dörrpaneler till framför allt Volvo i Göteborg.

Enligt facket har nämligen Volvo ställt som krav att underleverantörerna ska finnas inom minimalt avstånd till sina fabriker och då ligger fabriken i Tanum för långt ifrån.

Markus Nyman är Sverigechef för IAC.

– Det är alltid svårt i och med att det finns en begränsning när man jobbar med sekvensleveranser, där man måste leverera in en artikel i exakt rätt tid, så kräver det att man har en närhet till kunden i och med att man har bara en viss tid på sig att bygga ihop de här artiklarna, säger han.

Ny fabrik
Därför investerar IAC 250 miljoner i ny fabrik i Göteborg där flera av dom anställda erbjuds nya jobb. Men Lena Ydal och Benita Anneflod tänker inte flytta med.

– Jag har hus och har alltid bott i Grebbestad och jag vill inte flytta härifrån.

Kan du tänka dig att flytta med?

– Nej jag är alldeles för gammal, jag är också rotad här i kommunen.

En av dem som säger sig kunna flytta med är Bashir som jobbat här i fem år.

– Hoppas på det. Själv har jag flyttat från Alingsås till Tanum för jobbets skull. Jag har ingenting att göra här i Tanum, säger han.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".