Ny krischef.

Regeringen inför grupp för krishantering

Nu ska Sveriges organisation för krishantering göras om. En utredning som lämnades över till regeringen på torsdagen föreslår bland annat en nationell krishanteringsfunktion i regeringskansliet. Chef för organisationen väntas Christina Salomonsson bli. Hon var tidigare chef för Räddningsverket.

Narkosläkaren Anders Lindberg var en av de starkaste kritikerna av hur Sverige skötte krisen i samband med tsunamikatastrofen. Det fanns helt enkelt inte någon plan, enligt honom.

– Alla agerade fristående från varandra och någon samordning upptäckte i alla fall inte jag. Mandaten för dem som var nere i Thailand var dessutom oklara på alla sätt och vis. Ur min personliga synvinkel hade det varit bra om man hade lyssnat på min begäran att få ner extra personal, att man hade tagit mina rapporter på allvar under det första dygnet jag var där, säger Anders Lindberg.

Oförstående bemötande
Det var som att skickas ut i ett stort svart hål, säger Anders Lindberg, den förste svenske läkaren som kom fram till Thailand i samband med tsunamikatastrofen. Det värsta var det oförstående bemötandet hemifrån när man begärde mer hjälp, säger han.

I den nya krishanteringsorganisationen föreslås en utpekad chefstjänsteman få ett tydligt samordningsansvar inom regeringskansliet. Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att regeringen kommer att följa utredningen.

– Det som i flera decennier har efterfrågats kommer nu på plats, det vill säga en förmåga att tidigt tolka, analysera och reagera på allvarliga kriser, säger statsministern.

Ny krisorganisation
Den nya krisorganisationen kommer att ledas av utredaren Christina Salomonsson som har en bred erfarenhet bland annat som tidigare chef för Räddningsverket.

Hennes kansli kommer att bestå av cirka 40 personer inklusive den enhet för omvärldsanalys som regeringen redan har.

Drygt 30 miljoner kronor är reserverade i budgeten nästa år och gruppen ska ha beredskap dygnet runt.

Skakat svenska samhället
Det är erfarenheter från stora kriser som skakat det svenska samhället som nu tas tillvara, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt.

Katastrofkommissionen efter tsunamikatastrofen julen 2004 föreslog också en rad förbättringar.

Myndigheter och departement behåller sitt ansvar för att ha en god krisberedskap.

Statsministern högste ansvarig
Statsministern fortsätter att vara den högst ansvariga.

Förändringen är enligt Fredrik Reinfeldt att han kommer att ha mycket bättre hjälp än tidigare statsministrar haft när en kris uppstår.

Chefstjänsteman blir alltså Christina Salomonsson.

Ska larma statsministern
– Jag kommer att antingen larma statsministern eller gå via statsministerns statsekreterare. Där kan det kanske många gånger handla om vilken väg som man snabbast kommer fram på. Men det är helt tydligt att den här chefstjänstemannen kommer att ha kanaler direkt in till den högsta nivån när så behövs, säger hon.

Narkosläkaren Anders Lindberg säger att Christina Salomonson tänkt rätt för att Sverige ska klara eventuella framtida kriser.

– En organisation med folk som har beslutsmässighet och som dessutom kan vara proaktiv, kunna förbereda sig, organisera och öva är rätt, säger han.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".