Gårdsförsäljning av alkohol kan bli tillåtet

Det kan bli tillåtet för tillverkare av vin, sprit och starköl att sälja sina flaskor direkt till besökare på gården eller bryggeriet. Om så kallad gårdsförsäljning inte anses strida mot regeringens mål att minska den totala alkoholkonsumtionen, kan lokala producenter om några år kringgå Systembolaget.

En av dem är Jacob Lindén på Slottskällans bryggeri i Uppsala.

– Det underlättar för småbryggare att komma igång med sin verksamhet och att hålla den på en ganska liten nivå om det är det man vill. Man behöver antingen inte finnas eller helt plötsligt vara stor nog för att kunna sälja till Systembolaget.

Ökande trend
Det finns drygt 50 tillverkare av öl, vin eller sprit i Sverige. En trend de senaste åren har varit allt fler småbryggerier och nuförtiden odlas även druvor för vintillverkning.

Mikael Dugge Engström gör ale och porter i Mölndal.

– All min öl skulle gå åt om jag kunde sälja direkt till slutkonsument, det är jag helt övertygad om. Allting skulle bli oerhört mycket enklare när de inte har något monopol som ska sälja.

Regeringen utreder
Förslag om gårdsförsäljning har tidigare röstats ner i riksdagen men nu ska regeringen utreda frågan. Kristdemokraten Maria Larsson är folkhälsominister.

– Vi är inte på något sätt beredda att ge upp försäljningsmonopolet, men det finns naturligtvis ett tryck bland annat från de som har en gårdstillverkning. Då är det rimligt att vi tittar på det i samband med att vi gör en översyn av alkohollagen.  

Lagändringar
Regeringens utredare blir juristen Anita Werner. Hon ska föreslå lagändringar så att gårdsförsäljning kan bli tillåtet. Villkoren är att det inte leder till ökad alkoholkonsumtion och att EU tycker att det går att förena med Sveriges försäljningsmonopol.

Enligt nykterhetsorganisationen IOGT-NTO skulle alkoholskadorna öka om fler fick sälja. Sven-Olov Carlsson är förbundsordförande.

– I förlängningen så kommer fler ekonomiska intressen in i bilden, som har sitt främsta intresse av att sälja så mycket som möjligt och det är klart att ju fler aktörer på en marknad som vi inte vill ska expandera utan snarare minska, desto fler alkoholskador kommer i förlängningen. Det är just därför vi har ett monopol där det privata vinstintresset är eliminerat.

Lockar turister
Argumenten för att tillåta gårdsförsäljning är bland annat att småföretagare får lättare att etablera sig. Benny Borgh som planerar whiskytillverkning i Nora tror att det skulle leda till fler besökare.

– Vi växer som turistnation, vi blir ett bättre alternativ och det här behöver vi, för turismen är vårt lands framtid bland annat.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".