AMS utvidgar försöket med privat arbetsförmedling

På torsdagen presenterade AMS de första resultaten av det försök med privata arbetsförmedlingar som startade i somras. I tre län har AMS gett i uppdrag åt privata företag att vid sidan av den vanliga arbetsförmedlingen försöka hitta jobb åt arbetslösa.

Sara Kläpp från Malmö är en av dem som tänker välja det här nya alternativet.

– Det kan vara bra att prova något nytt eftersom arbetsförmedlingen har så mycket att göra redan, det är kanske lättare att jobba med någon som har lite färre folk.

Vad är skillnaden mot arbetsförmedlingen?

– De har möten oftare, de verkar ha mer tid att lägga på varje individ än vad arbetsförmedlingen har. Men det är svårt att säga innan man har provat det

Det är tre grupper av arbetslösa som erbjuds att få hjälp av en privat arbetsförmedling. Det är långtidsarbetslösa ungdomar, funktionshindrade och långtidsarbetslösa födda utomlands.

Hittills är det knappt 450 stycken som har valt det privata alternativet till den vanliga arbetsförmedlingen. Av dem har tio-femton stycken fått jobb men om det är bra eller dåligt betyg för de privata arbetsförmedlingarna törs inte AMS ställföreträdande generaldirektör Lars Sjöström ha någon uppfattning om än.

– Det kan för någon tyckas lite, men man ska återigen komma ihåg att startsträckan är relativt lång så jag tycker att vi ska vara nöjda med det antal som överhuvudtaget fått jobb under den här korta tiden.

Utvidgar
AMS tänker utvidga försöket och också engagera privata aktörer när det gäller att hjälpa långtidsarbetslösa inom ramen för jobb- och utvecklingsgarantin, och senare även jobbgarantin för ungdomar, trots att det alltså inte går att dra några slutsatser av försöket än.

– Dels så beror det på att vi har en stark arbetsmarknad, eftersom uppdraget från regeringen är att begränsa utanförskapet gäller det att se till att så många som möjligt kommer in på arbetsmarknaden och får jobb. Då gäller det att utvidga ett sådant här arbete i en period när det finns stora chanser.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Tomas Thorén, SR Malmö
tomas.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".