Polska trupper blir kvar i Irak

Det blir inte tal om att dra tillbaka de drygt 1 000 polska soldaterna från Irak. Polens ledande partiledare är överens om att inte låta sig utnyttjas av muslimska terrorister.

Bakgrunden till den uppkomna diskussionen är att Polens ambassadör i Irak i onsdags skadades allvarligt vid ett attentat. Ambassadörens livvakter dödades och tre andra skadades.

27 polska dödsoffer
Attentatet mot Polens ambassadör i Irak, den 59-årige Edward Pietrrzyk, två och en halv vecka före det polska parlamentsvalet var en signal från terroristerna att Polen snarast ska lämna Irak.

Den livvakt som omkom i samband med attentatet mot ambassadören var den 27:e polske militären som dödats i Irak sedan Saddam Husseins fall 2003.

Polen är en av USA:s mest lojala bundsförvanter och har över 1 000 soldater i Irak.

Den svårt skadade polske ambassadören är tillika general och hans död hade därför varit en dubbel propagandaseger för extremisterna.

”Ska inte bli en valfråga”
Efter ivriga diskussioner här i Polen tycks landets ledande politiker vara överens om att inte göra Irak till en valfråga, det spanska misstaget att öppet diskutera Irakpolitiken ska inte upprepas.

– Att nu dra sig tillbaka vore det svåraste misstaget, och en intern oenighet riskerar bara att uppmuntra till fler attacker mot polacker i Irak, kommenterade Polens premiärminister Jaroslaw Kaczynski.

Vissa förändringar kommer dock att ske. Polens ambassad ska flyttas inom den gröna säkerhetszonen.

Hur länge de polska soldaterna ska stanna i Irak ska diskuteras efter valet den 21 oktober. En majoritet av polackerna anser att soldaterna borde tas hem genast.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".