Fiskeriverket kan stoppa kräftfisket

Den svenska kvoten av havskräfta är nästan helt uppfiskad och Fiskeriverket kan därmed komma att stoppa kräftfisket inom en månad. Tidigare har kvoten räckt hela året men det gör den alltså inte i år och för yrkesfiskaren Glenn Åhman från Långevik i Lysekil kan ett kräftfiskestopp få stora konsekvenser.

– Det är inte bra ekonomiskt för mig om det försvinner två månader, jag räknar ju med att fiska i tolv månader.

Du har köpt en ny båt. Vad händer med den?

– Jag köpte den för en och en halv månad sedan, men den får ligga där. Jag vågar inte chansa, det kostar ju pengar att få den i fiske. Det vågar jag inte göra nu utan jag får vänta och se hur detta går.

Glenn Åhman har varit yrkesfiskare i sammanlagt 15 år. För någon månad sedan köpte han en annan, större fiskebåt som ska underlätta burfisket efter kräfta betydligt.

Dyr investering
Båten kostade 400 000 kronor men behöver byggas om för ytterligare 60 000 kronor för att anpassas till hans fiske med burar efter kräfta.

Nu får den blåmålade 25-fots-båten ligga kvar inne vid kaj här i Långevik i Lysekil, pengarna att renovera båten finns helt enkelt inte, än så länge.

Kräftfisket är det fjärde viktigaste fisket i Sverige, efter sill eller strömming, foderfisk och torsk. Totalt är 115 burfiskare och 160 trålfiskefartyg beroende av kräftfisket. Hittills i år är 94 procent av kräftkvoten på 1 359 ton uppfiskad.

Axel Wenblad är generaldirektör vid Fiskeriverket.

– Det beror dels på att det varit ett väldigt bra fiske i början av 2007, man har fiskat mer än normalt, och vi tror också att det har kommit in flera fiskare i fisket. Vi har inte haft den här situationen tidigare.

Nya regler
Kräfta fiskas alltså antingen med burar eller med trål och för att inte samma situation ska uppstå igen som i år kommer nya regler att införas från och med årsskiftet för att få fiska kräfta.

Dessutom är förslaget att varje yrkesfiskare maximalt ska få ha 800 kräftburar eller högst 1 400 burar per fiskebåt, säger Axel Wenblad.

– Vi måste tillsamman med fisket se över hur vi ska reglera det här, och det vi gör först nu är att införa ett tillståndstvång för burfiske för 2008. Sedan får vi jobba vidare med trålfiske efter kräfta, och göra de avvägningar som behövs mellan burfiske och trålfiske och bägge ska ha utrymme.

Borde agerat tidigare
Men burfiskaren Glenn Åhman tycker att Fiskeriverket borde ha agerat betydligt tidigare med begränsningar för att kvoten ska kunna räcka hela året och att svenskfångad havskräfta också ska finnas i affärer och restauranger året om.

– Jag tycker det är dåligt, de skulle ha satts begränsningar mycket tidigare så att vi var garanterade att fiska året ut.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".