Dyrare mat varningstecken för inflation

Sverige har rekordlåg inflation sedan flera år. De första varningstecknen för att inflationen kan ta fart väntas nu i höst i form av höjda priser på livsmedel.

Markus Widén är ekonom vid Konjunkturinstitutet, KI.

– Vi har sett ett stigande inflationstryck under 2007 och vi ser ett allt högre kostnadstryck i ekonomin så vi gör prognosen att inflationen stiger relativt snabbt framöver och sen hamnar runt två procent de nästkommande två åren.

Vad kan man se för tecken nu?

– I det korta perspektivet är det framförallt livsmedel som vi ser en tendens till att priserna stiger. Och då är det framförallt inom spannmål, mejeri och köttpriser, säger Markus Widén.

När det blir dags att handla julmaten kostar den antagligen mer än just nu. Mathandlarna har redan tidigare i höst sagt att de tänker höja priserna. En orsak till det är höjda spannmålspriser som inte bara gör bröd och pasta dyrare, djurfodret stiger också i pris, och det syns på priser för kött och mejerivaror.

Dyrt spannmål
Spannmål har blivit dyrare bland annat på grund av dålig skörd i flera stora länder, samtidigt som efterfrågan på världsmarknaden har ökat. Men ute bland Stockholms butiker märks detta inte så tydligt ännu.

– Matpriserna har blivit lägre, överhuvudtaget tycker jag, kött och så, så upplever jag det, säger Marianne Fors.

Personalbrist
Annars visade senaste konjunkturbarometern från KI i september, att hushållen nu mer än tidigare räknar med att inflationen kommer att stiga. Vad som också talar för det är att arbetsgivare i många branscher har svårt få tag i personal, så är det till exempel i över 70 procent av byggföretagen.

Då måste de betala högre löner och det driver upp kostnader och priser.

Anna Råman är ekonom på Handelsbanken.

– Exempelvis har vi haft en väldigt bra fart på arbetsmarknaden de senaste åren och olika undersökningar visar att det blir allt svårare för företag inom olika sektorer att hitta lämplig arbetskraft. I ett sånt läge brukar lönerna stiga snabbt.

– Företagen brukar därefter i sin tur kompensera sig genom att höja priserna på sina varor, säger hon.

Prisökningar
Löneökningar på över 10 procent under tre år för stora grupper, och det faktum att många människor har arbete, gör att de flesta hushåll har råd att handla mycket. I några branscher märks redan prisökningar.

– Konsumentvaror som möbler, restaurang- och hotellbesök. Så det handlar mycket om konsumentvaror.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".