StatoilHydros styrelseordförande avgår

Styrelseordföranden i den norska gas- och oljejätten StatoilHydro Eivind Reiten avgick på torsdagskvällen med omedelbar verkan. Orsaken är misstankar om korruption i samband med en åtta år gammal affär i Libyen.

Eivind Reiten förklarar att han inser att det inte går att sitta kvar som styrelseordförande i StatoilHydro när man nu skall undersöka anklagelserna om korruption i en av bolagets grundstenar Norsk Hydro, där han är koncernchef.

Muthärva
StatoilHydro, som alltså är resultatet av sammanslagningen av Statoil och Norsk Hydro, hade sin officiella start som ett nytt bolag så sent som i måndags.

Samma dag kom också misstankarna om att Norsk Hydro var inblandad i en muthärva i samband med köp av oljefält i Libyen i slutet av 90-talet.

Kraven på Eivind Reitens avgång har under veckan vuxit sig allt starkare och till slut insåg han att det var nödvändigt att lämna den sammanslagna oljejätte han var med om att bygga upp, det efter bara fyra dagar.

Åtta år gammal affär
Det han föll på är alltså en åtta år gammal affär. I samband med den har det dykt upp räkningar på konsultarvoden som man misstänker handlar om mutor.

Beloppen ligger på omkring sju miljoner dollar, cirka 45 miljoner kronor omräknat i dagens kronkurs.

Det är varken polis eller revisorer eller företagsledningarna som har upptäckt de här räkningarna utan det är en person anställd på StatoilHydro som har larmat om deras existens.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".