FN mötte oppositionsledaren.

Juntan öppnar för möte med Suu Kyi

FN:s säkerhetsråd tar på fredagen upp frågan om Burma, men det är osannolikt att rådet kommer kunna enas om några kraftfulla åtgärder mot landet. Samtidigt erbjuder sig juntan i Burma att träffa oppositions-ledaren Aung San Suu Kyi, men under stränga villkor.

– Vi kommer bara gå med på att träffa dig om du låter bli att uppmana till internationella sanktioner mot vårt land. Det budskapet ska juntaledaren i Burma Than Shwe ha gett FN:s sändebud i landet, Ibrahim Gambari, när de båda träffades häromdagen, enligt den statliga burmesiska televisionen.

Med det hårda villkoret erbjuder sig nu den hårdföra regimen i Burma att träffa oppositionsledaren Aung San Suu Kyi.

Bjudit in USA
Dessutom har man bjudit in USA:s representant i Burma för överläggningar i huvudstaden.

Exakt vad man vill prata med USA om, ville man inte säga, men en talesman för det amerikanska utrikesdepartementet sa att man vid mötet skulle framföra ett kraftfullt budskap om att regimen måste inleda en dialog med alla oppositionsgrupper och upphöra med våldet.

Senare på fredagen tas Burmafrågan upp i FN:s säkerhetsråd i New York.

Sent på torsdagskvällen informerades FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon om sitt sändebuds möte med juntaledningen, men ingen information släpptes ut om det.

Ingen succé
Ban Ki Moon har dock sagt i ett kort uttalande att mötet blev så bra det kunde, men inte gick att betrakta som en succé.

Att säkerhetsrådet skulle kunna enas om sanktioner mot Burma är inte troligt. Kina, med goda förbindelser med Burma, är emot sådana åtgärder.

Så sent som i natt återupprepade Kinas FN-ambassadör uppfattningen att händelserna i Burma inte innebär ett hot mot internationell fred och säkerhet och därför bör betraktas och behandlas som en intern angelägenhet.

Olika versioner
Burmas regim hävdar att tio personer dödades, när den senaste tiden demonstrationer slogs ner med våld, medan oppositionsgrupper och människorättsorganisationer hävdar att det handlar om åtminstone hundratals döda.

Under gårdagen fortsatte regimen att fängsla och förhöra tusentals munkar, som var med vid demonstrationerna.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".