Joseba Permach, en av ledarna, grips av maskerade poliser.

Ledningen för baskiskt parti greps

I Spanien har polisen gripit vad som sägs vara hela ledningen för det förbjudna politiska partiet Batasuna, terroristgruppen ETA:s politiska gren.

Den spanska säkerhetspolisen slog till massivt och snabbt på torsdagskvällen i den lilla baskiska byn Segura, som helt spärrades av, av polisen. I en lokal i kommunhuset greps 22 personer på direkt order av den stridbare undersökningsdomaren Baltazar Garzón. Gripandena tog bara tre minuter.

Maktöverförande
Enligt misstankarna var det Batasunas gamla och nya ledning som träffades för att föra över makten i partiet mellan sig och eftersom Batasuna är ett förbjudet parti var mötet olagligt. Flera av personerna misstänks också för direkt samröre med terroristgruppen ETA, enligt spanska åklagarmyndigheter.

Spanska myndigheter har de senaste månaderna trappat upp sin jakt på separatistgruppen ETA och dess förbjudna politiska parti Batasuna. I somras greps Batasuna-ledaren Arnaldo Otegi, så sent som i början på veckan en av männen som tog över efter honom, och nu alltså resten av ledningen för partiet.

Dödat 800
ETA har fört sin kamp för ett självständigt Baskien i 40 år, och dödat över 800 människor sen 60-talet. Den sittande spanska socialistregeringen har försökt inleda en dialog med de baskiska separatisterna, men har bytt till en hårdare linje efter flera bakslag.

Domaren Baltazar Garzón var den som såg till att Batasuna förbjöds som politiskt parti för fem år sen, och alla försök till efterföljande partier har också förbjudits att ställa upp i val sen dess. Byn Segura till exempel, där polisen slog till i går, är ett starkt fäste för ETA och Batasuna.

Ogiltigförklarade röster
I det senaste lokalvalet där ogiltigförklarades 38 procent av rösterna, röster som antas ha gått till de radikala partier som var förbjudna att ställa upp.

I Baskien har separatisterna alltså fortfarande stöd hos delar av befolkningen, även om det också har dalat de senaste åren. Nationellt sett finns det i Spanien mycket lite förståelse för de baskiska separatisterna.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".