Diskussion om flygbolagsfusioner

I Europa är många av de stora nationella flygbolagen inblandade i samtal om fusioner och uppköp. Air France - KLM har visat intresse både för förlusttyngda Alitalia och för spanska Iberia och British Airways år också med i leken.

Korta nyhetsrader om bud, samtal, signaler och värderingar duggar tätt, men än verkar inte regelrätta förhandlingar i gång. Det spanska flygbolaget Iberia har fått ett bud från British Airways och Air France - KLM  verkar också på gång.  

Meningarna går isär
Men frågan är om en majoritet av aktierna i Iberia måste stanna i spanska händer. Meningarna går isär om det spanska flygbolaget kan behålla sina landningsrättigheter och lönsamma linjer till Latinamerika, om det hamnar i utländska händer.

Den spanska regeringen vill också absolut försvara Madrid, som en hubb för internationell flygtrafik. Det är viktigt för näringslivet. Att förlora den internationella trafiken och i synnerhet linjerna med Latinamerika till Paris eller Amsterdam är helt uteslutet, har regeringen sagt.

Samma oro finns i Milano, där näringslivet anser det oacceptabelt att Italiens finansstad skulle få en försämrad infrastruktur.

Brakförlust
Alitalia går med brakförluster, och har därför i en saneringsplan föreslagit att bara behålla som Rom som flyghubb, medan en av Milanos flygplatser Malpensa skulle få tas över av till exempel Easyjet.

Det motsätter sig italienska affärsmän i det rika norra Italien. Air France - KLM  nosar på både italienska Alitalia och spanska Iberia.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".