Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Turkiet: Oro över ny grundlag

I Turkiet kritiserar oppositionspartier och frivilligorganisationer arbetet med att ta fram en ny grundlag. De anklagar regeringen för att arbetet sker bakom lyckta dörrar.

Den nya författningen blir den första civila grundlagen sedan Turkiet grundades. Enligt regeringspartiet ska den spegla hela landets värderingar och garantera medborgarnas fri- och rättigheter.

Men kritikerna är rädda att regeringspartiet AKP, som har ett förflutet i politisk islam, ska utnyttja den nya grundlagen för att öka religionens roll i det, historiskt sett strikt, sekulära Turkiet.

Till dem hör höga domare i rättsväsendet, universitetsrektorer och den mäktiga militären.

”Grupp i behov av skydd”
Andra, som till exempel kvinnorättsorganisationer, är starkt kritiska till texter som har läckt ut från överläggningarna, som att kvinnor i den nya grundlagen skulle beskrivas som en grupp i behov av skydd, istället för att garanteras jämställdhet.

Många är också bekymrade över att processen i sig är så stängd, att till exempel varken människorättsorganisationer eller oppositionspartier har rådfrågats.

Premiärminister Recep Tayip Erdogan försöker gjuta olja på vågorna. I veckan sa han att författningen kommer att ta hänsyn till nationens grundläggande värderingar, underförstått så kommer åtskillnaden av stat och religion inte att rubbas.

Förbud mot huvudduk
Däremot nämnde han inget om huruvida förbudet för kvinnor att bära huvudduk på landets universitet ska tas bort eller inte, det vore som att vifta med ett rött skynke framför den sekulära oppositionen, samtidigt som Erdogan vet att avskaffandet av förbudet är en av hjärtefrågorna för hans väljare.

Nuvarande grundlag är en kvarleva från militärkuppen 1980, och regeringen menar att den är för auktoritär i sin ton och att den sätter statens intressen före medborgarnas.

Den nya författningen ska vara ett led i Turkiets strävan att bli medlem i EU och att avspegla förändringarna som landet har gått igenom de senaste åren. I början av nästa år ska grundlagens öde avgöras i en folkomröstning.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".