"Vi är inte rädda för ett högt skatteuttag i Sverige".

Höjd ersättning och skatt i s-budget

På fredagen presenterade socialdemokraterna och miljöpartiet sina budgetmotioner för nästa år.  Socialdemokraterna vill bland annat höja ersättningsnivåerna i socialförsäkringarna till 80 procent och sänka egenavgifterna till a-kassan.

Samtidigt säger socialdemokraterna nej 18 miljarder av regeringens inkomstskattesänkningar. Socialdemokraternas ekonomiska talesman Pär Nuder.

– Vi är inte rädda för ett högt skatteuttag i Sverige om det går till att stärka tryggheten och rättvisan. Den skattepolitiken som bedrivs just nu där man sänker skatten för dem som har allra mest redan, tar bort förmögenhetsskatten, den vänder sig människor emot när det sker till priset av ökad otrygghet.

Satsning på pensionärer
Socialdemokraterna säger också nej till regeringens förslag om fastighetsskatten och vill behålla nuvarande system. Till skillnad från regeringen föreslår partiet en särskild skatte-sänkning för pensionärerna på 2 000 kronor om året.

Socialdemokraterna satsar sammanlagt drygt fyra miljarder på bättre vård för svårt sjuka och dementa och en nationell handlingsplan för psykiatrin. Ersättningsnivån i sjuk- och föräldrapenningen ska höjas till 80 procent och inkomsttaket till drygt 400 000 kronor om året.

Återställa a-kassan
Egenavgiften till a-kassan vill partiet sänka till samma nivå som innan regeringen höjde den.

– Det ska inte vara så att det är för dyrt att vara med i a-kassan och facket, då hamnar man i en mycket svår situation i händelse av arbetslöshet, säger Pär Nuder.

Socialdemokraterna har den senaste tiden kritiserats regeringens besparing på försvaret. I budgetmotionen vill partiet nu dra ner försvarets budget med tre miljarder kronor mer än regeringen 2009 och 4,5 miljarder 2010.

Höja koldioxidskatten
Miljöpartiet satsar på miljön och språkröret Peter Eriksson tror att det är nödvändigt att höja koldioxidskatten så att bensinpriset höjs med en krona såväl 2008 som 2009.

– Forskningen visar det och även svenska energimyndigheten SIKA som jobbar med den här typen av transportanalyser, de säger att vi behöver göra en ökning på ett par kronor av bensinpriset för att klara klimatmålen, säger Peter Eriksson.

Miljöpartiet vill samtidigt stärka kollektivtrafiken och lägger bland annat tio miljarder på bättre järnvägar fram till 2010. Liksom socialdemokraterna tycker miljöpartiet att regeringens politik är orättvis och vill höja inkomstskatten samtidigt som man satsar på pensionärer, sjuka och arbetslösa, exempelvis genom höjd ersättning i a-kassan till 80 procent.

Borg kritisk
Finansminister Anders Borg är kritiskt till socialdemokraternas budget.

– Jag tycker att det här är en budget som leder till större orättvisor, för det blir kraftigt lägre sysselsättning på kort sikt och väsentligt högre arbetslöshet på lång sikt. Man avvisar jobbavdrag och lättnader på arbetsgivar-avgiftssidan och ersätter det med stora satsningar på arbetsmarknadspolitik. 

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".