"Britterna besatta av fallet Madeleine"

Det är över fem månader sedan den brittiska flickan Madeleine McCann försvann i Portugal. En händelse som fortfarande får stort utrymme i medierna. I Storbritannien rapporterar radio, tv och tidningar i stort sett varje dag.

Brian Cathcart, professor i journalistik tycker det har blivit en form av besatthet kring fallet.

– Det är en sorts besatthet men också stor efterfrågan, människor har åsikter och är nyfikna, de vill veta mer, säger Brian Cathcart.

Spaltmil med nyheter
Det var 3 maj som den lilla flickan försvann från hotellet i Portugal, medan föräldrarna åt middag med vänner. Sedan dess har många spaltmil skrivits och eftermedierna har direktsänt, ibland flera gånger varje timme från Portugal.

Brian Cathcart har lång erfarenhet av journalistik från bland annat nyhetsbyrån Reuters och tidningarna The Guardian och The Independent. Idag är han professor i journalistik vid Kingston University utanför London, och han följer naturligtvis mediernas rapportering.

– Om du tittar på tabloidtidningarnas löpsedlar så kan du se att det presenteras en massa ledtrådar, alla försöker hitta någon ny teori. Det är väl något som läsarna kanske tröttnar på, funderar Brian Cathcart.

Ingen slump
Å andra sidan, säger han, är det ingen slump att britterna varje dag kan läsa om Madeleine McCann.

– Om inte historien sålde så skulle den inte hamna på förstasidorna, säger Brian Cathcart, som trots allt tycker det är svårt att se hur de brittiska journalisterna skulle ha kunnat göra på något annat sätt.

Däremot undrar han om detta verkligen just nu handlar om nyheter, snarare påhitt eller spekulationer, tycker han.

Den dag fallet blir löst, hur det än går, tror han att tidningarna kommer sakna det på sätt och vis.

– Men om historien får ett lyckligt slut så blir medierna förtjusta, och om Madeleine McCann dyker upp kommer hon bli omskriven under resten av sitt liv, säger Brian Cathcart, professor i journalistik.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".