Asylsökande misshandlade vid avvisning

I Storbritannien uppges hundratals asylsökande ha blivit utsatta för misshandel, rasism och i vissa fall sexuella övergrepp. Det hela ska ha skett i samband med att myndigheterna skickade tillbaka dem till sina hemländer, enligt pressuppgifter.

Tidningen The Independent rapporterar om att åtminstone 200 personer, som anser att de har blivit utsatta för övergrepp. Uppgifterna kommer från jurister, läkare och en organisation, Immigrationscentrum.

Kollapsade
En 29-årig kvinna till exempel som skulle skickas tillbaka till afrikanska Kamerun uppger att hon blivit svårt slagen. På flyget tvingades hon också sitta med huvudet nedböjt i knäet, medan personal ska ha sparkat henne. Väl framme kollapsade hon - och fick senare skickas tillbaka till Storbritannien, denna gång i rullstol. Hon fördes direkt till ett sjukhus i väntan på att få en ny asylprövning.

En man från Kamerun uppger också att han blivit misshandlad och fick flygas tillbaka till Storbritannien, för att få vård. Han har nu anlitat en advokat för att stämma den säkerhetsfirma, som på myndigheternas uppdrag sköter avvisningarna.

Handfängsel och glåpord
Andra personer talar om handfängsel, slag över revbenen, på benen och i nacken till exempel. En man ska också ha blivit bunden vid sin flygplatsstol.

En annan vittnar om rasistiska glåpord och hävdar att personalen kallade honom för en svart apa.

Anklagelserna undersöks
En talesman för gräns- och immigrationsmyndigheten säger till tidningen att anklagelserna undersöks noga och att samtliga misstänkta fall polisanmäls.

Myndigheterna anlitar ett par olika säkerhetsbolag som arbetar med att skicka tillbaka asylsökande, som har fått nej till att stanna i Storbritannien. Bara ett av bolagen har kommenterat uppgifterna, men säger att det inte finns några bevis för att detta stämmer.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".