Ronna i Södertälje är ett av de områden som tar emot många flyktingar.

Partier öppnar för begränsat flyktingboende

Flera partier börjar nu diskutera om man skall begränsa flyktingars möjlighet att få bosätta sig var man vill. Miljöpartiet är öppet för att diskutera om kommuner ska kunna slippa ta emot asylsökande under en viss tid.

Bodil Ceballos är miljöpartiets talesperson i migrationsfrågor.

– Om nu till exempel Södertälje känner att de har nått en kulmen så skulle de under en period kunna säga att de inte klarar av fler. Då skulle de, efter en prövning av regeringen, kunna få tillstånd att få säga nej under en period, för att komma ikapp med sitt flyktingmottagande, säger Bodil Ceballos.

Larmat
I år väntas 40 000 asylsökande komma till Sverige, och det är betydligt fler än tidigare år. Många av dem väljer att bosätta sig i Malmö, Göteborg och Södertälje. De här kommunerna har larmat om att de inte klarar av att ta emot alla flyktingar som kommer.

På fredagen föreslog socialdemokraterna att den som har fått sitt uppehållstillstånd ska placeras i en kommun under den första tiden, ett förslag som regeringen också tänker utreda.

Kritik
Förslaget får kritik från flyktingpolitiska talespersoner i folkpartiet, centerpartiet, vänstern och miljöpartiet, Samtidigt diskuterar nu flera partier om man under asyltiden, skall bli anvisad en plats att bo på.

Fredrik Federley är centerpartiets talesperson i flyktingfrågor.

– Under den tiden är det mycket rimligare att man har en diskussion om att man bör vara där man blir placerad, säger Fredrik Federley.

Vad skulle man tjäna på det?

– Dels är det rättssäkerheten i processen, att den börjar och slutförs på ett och samma ställe, men också möjligheten att kunna dela ansvaret över hela landet, så att det inte bara Södertälje och Malmö som delar det stora ansvaret.

Ulf Nilsson, flyktingpolitisk talesperson för folkpartiet, säger att partiet är öppet för att diskutera någon form anvisning eller styrning när det gäller asylsökande och var de ska bo, men att det i så fall bara handlar om fram till dess att en person får sitt uppehållstillstånd.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".