SKI kräver skärpt säkerhet vid Ringhals

Statens kärnkraftinspektion kräver att Ringhals kärnkraftverk förbättrar sitt skydd mot intrång i kontrollrummen. De förslag som Ringhals har lämnat räcker inte, enligt SKI.

Förbättringarna måste vara klara till 14 december, annars kan Ringhals få böter på 500 000 kronor och 25 000 kronor varje vecka därefter om åtgärderna inte är klara.

Efter terroristdåden i USA 2001 har en rad bestämmelser införts, som innebär att både det yttre och inre skyddet mot intrång från obehöriga har skärpts vid de svenska kärnkraftverken.

Kort med kod räcker inte
Ringhals har föreslagit att tillträde till kontrollrummen ska ges genom ett särskilt kort med en personlig kod.  Men det duger inte, säger Ingvar Persson, chefsjurist på SKI.

– I våra skärpta krav har vi sagt att man ska säkerställa ifrån bolagets sida att man absolut vet vem det är som kommer in. Det här kortet skulle man genom hot eller på annat sätt kunna överlämna till någon annan obehörig som då skulle kunna ta sig in i kontrollrum, säger han.

Första vitesföreläggandet
Istället kräver SKI en kontroll, som är helt knuten till en person i form av fingeravtryck, irisavläsning och liknande.  Det är första gången som SKI ger ett vitesföreläggande och det pängterar vikten av de här säkerhetshöjande åtgärderna. Och Ringhals är det första i raden av kärnkraftverken, som får detta krav.

– Liknande krav ska ställas på alla verken, säger Ingvar Persson, chefsjurist på Statens kärnkraftinspektion.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".