Strejkrisk bland radio- och tv-journalister

Risken ökar för en strejk bland radio- och tevejournalister, sedan Journalistförbundet och arbetsgivarna för public service företagen, SRAO, inte kunnat enas kring frågan hur de korta anställningarna ska skötas.

Agneta Lindblom - Hulthén är ordförande för journalistfacket.

– Frågan om den ökade otryggheten ligger kvar på bordet och den kan vi inte medverka till, där har parterna nu uttömt alla sina argument och vi kommer inte längre, säger hon.

Vikariekarusell
Journalistförbundet anser det råder en vikariekarusell inom svensk press och etermedia, och att den redan snurrar tillräckligt fort. Facket arbetar för tryggare anställningar för sina medlemmar och menar att den nya anställningsform, som arbetsgivarna vill införa, skulle göra vikariernas situation ännu värre.

Det är orsaken till att förhandlingarna kört fast med de fyra public servicebolagen: Sveriges Radio, Sveriges Television, Utbildningsradion och Sveriges Radio Förvaltnings AB.

Under dagen har journalistfacket och arbetsgivarna suttit i förhandlingar. Journalistförbundet har föreslagit arbetsgivarna om att tillsätta en särskild arbetsgrupp som under nio månader se över om det finns ett behov av den nya anställningsformen.

Samma avtalsvillkor
Arbetsgivarna har sagt nej till det. Arbetsgivarna vill ha samma avtalsvillkor för alla anställda, oavsett om de är journalister eller inte, Det säger Jörgen Bjerndell på Arbetsgivarorganisationen SRAO.

– Man får lika anställningsvillkor för alla medarbetare och nu är vi i stort sett överens med journalistförbundet om att de också är med på detta. Men på just den här punkten är man inte beredd att ställa upp och vi vill ha med den punkten, den är väldigt viktig, att man har anställningsformer som är likadana, säger han.

Ellen Karlberg
ellen.karlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".