Moderaterna satsar på ny kommunpolitik

Inför nästa val vill moderaterna satsa på en ny kommunpolitik. Därför tillsätter partistyrelsen nu en arbetsgrupp som ska fokusera på kvaliteten i skolan och inom barn- och äldreomsorgen snarare än om den kommunala verksamheten ska drivas i privat regi eller inte.

– Jag tror att känslan ibland har varit att det pratas för mycket teoretiska systemmodeller ovanifrån, när det snarare borde vara mer praktiskt kvalitetsarbete med en känsla av närvaro.

– Det ska vara som om vi går där, sida vid sida i korridorerna på vårdcentralen, är på plats i förskolorna när vi diskuterar rätt storlek på barngrupperna, hur mycket tid ska man kunna ha med var och en av de åldrande som vi har i den svenska äldreomsorgen? säger Fredrik Reinfeldt, statsminister och partiledare för moderaterna.

Mer attraktiva
Arbetsgruppen ska också komma med förslag om hur kommunerna ska kunna bli mer attraktiva som arbetsgivare, både vad gäller löner, möjligheter för personalen till vidareutbildning och en bättre arbetsmiljö.

Fredrik Reinfeldt säger att arbetsgruppen ska utgå från de brister som personal på skolor och äldreboenden har vittnat om på de resor som statsministern har gjort det senaste året till ett tiotal kommuner runt om i landet.

Arbetsgruppen kommer att ledas av Charlotte Nordström som är moderat kommunalråd i Skara. Om två år, ett år före valet 2010, ska gruppen vara färdig med sitt arbete.

Steg i förändringen
Fredrik Reinfeldt ser nyorienteringen i kommunpolitiken som nästa steg i den förändring av moderaterna som inleddes när han tog över som partiledare 2003.

Statsministern tror att frågan om att förbättringar av äldrevården och skolorna i kommunerna, kommer att bli en av de viktigaste frågorna i valet om tre år.

– Jag tror att vid sidan om jobbfrågan kommer det, förutsatt att konjunkturen fortsätter att vara god, vara något som väljarna sätter precis lika högt.

Så överskotten i statens budget kommer att gå till satsningar på kommunerna?

– En del av överskotten, givet att arbetsutbudet nu växer som vi har tänkt, ska vi definitivt rikta till välfärdens verksamhet.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".