Kostnad för fler fria barnvaccin utreds

Socialstyrelsen väntas komma med ett förslag till nytt utökat barnvaccinationsprogram. Det kan bli fråga om att införa vaccinering mot pneumokocker och även livmoderhalscancer. Men de nyare vaccinerna är dyra och frågan är vem som ska betala.

Ragnar Norrby, generaldirektör för Smittskyddsinstitutet, varnar för följderna av att bara de som har råd låter vaccinera sina barn.

– Då blir det tyvärr så att den vars föräldrar har det bra ställt mer sannolikt blir vaccinerad, och det tycker jag är lite tveksamt.

HPV-vaccin
Socialstyrelsen utreder just nu om man ska införa fler vacciner i det allmänna barnvaccinationsprogrammet, som alla föräldrar erbjuds utan kostnad. Det är framförallt HPV-vaccin mot livmoderhalscancer och pneumokockvaccin som diskuteras. Men kostnaden är en stötesten. De nyare vaccinerna kommer att göra kostnaden för programmet minst dubbelt så hög som idag. Och än har styrelsen inte bestämt sig.

I väntan på det har många valt att vaccinera sig och betalat själva. Hittills har drygt 8 000 doser HPV-vaccin getts på vårdcentraler och privata vaccinationsbyråer.

Kostsamt
Skulle båda vaccinerna införas kan det drabba både kommunernas kassor och landstingens plånböcker, eftersom det ena ges i barnhälsovårdens regi och det andra genom skolhälsovården.

Enligt Ragnar Norrby finns det starka skäl att införa vaccinerna, särskilt pneumokockvaccinet.

– Pneumokockvaccinet är jag relativt säker på att det kommer in. Det på grund av två saker, det ena är att små barn skyddas mot relativt sällsynta livshotande infektioner om de vaccineras.

– Den sekundära effekten är ännu viktigare, nämligen att mormor och morfar, och mamma och papp, nästan alltid smittas av barn, och minskar man antalet bärare bland barn så minskar man också riskerna för vuxna att insjukna. Då får man en stor vinst för samhället och för sjukvården.

Känslig fråga
Eftersom organisationen Sveriges Kommuner och Landsting redan varnat för att man inte kommer att kunna hålla sin budget de kommande åren, så blir frågan om vem som ska betala vaccinerna extra känslig. Men Ragnar Norrby vid Smittskyddsinstitutet har ett förslag.

– Jag tycker att det är en olycklig situation och jag skulle personligen vilja se det system man har i Danmark, i Norge och i USA, nämligen att staten betalar vaccinen. Då slipper man den här diskussionen inför varje enskilt vaccin och vem som ska betala. Det skulle vara bättre.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Vaccin

HPV vaccin skyddar mot humant papillomvirus som kan ge livmoderhalscancer. Det kostar cirka 3 400 kronor men har subventionerats av Läkemedelsförmånsnämnden och kostnaden för patienten blir då högst högkostnadsskyddet på 1 800 kronor.

Pneumokockvaccin ges till spädbarn. (Stockholms-landstinget ger det gratis till alla som fötts efter 1/7 2007). Kostnaden är något lägre, cirka 1 500 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".