Anhängare till Musharraf firar.

President Musharraf vann valet

Lördagens presidentomröstning i Pakistan vanns av sittande president Pervez Musharraf. Han har kritiserats skarpt för att han leder både militären och staten, och kan komma att diskvalificeras som segrare av landets högsta domstol.

Samtidigt har president Musharraf stöd av många i landet.
Ekots korrespondent har talat med några av dem som röstade i Islamabad.

”Strider mot konstitutionen”
Pakistans utrikesminister Kurshid Kasuri var en av dem som la sin röst i parlamentet på lördagen, och han röstade för general Musharraf som president. Kasuri medger att många pakistanier tycker att det strider mot konstitutionen för en general att ställa upp i valet.

Men han säger till Ekot att det är bättre att fokusera på det positiva, nämligen att Musharraf lovat bli civil om han vinner valet.

Förra premiärministern Benazir Bhutto befiner sig i exil i London men väntas återvända inom kort efter ett maktdelningsavtal med Musharraf, ett avtal som också en del av hennes partivänner kritiserar.

Jag frågar hennes taleskvinna Sherry Rehman om inte Benazir Bhuttos rykte skadas av att samarbeta med Musharraf.

Jag tolkar hennes svar som att det i politikens värld är nödvändigt med kompromisser ibland, och att det blir vanliga väljare som i nästa parlamentsval, troligen i januari, får säga vad de verkligen tycker om att Benazir Bhutto och hennes parti PPP, nu verkar redo att glömma gammalt groll med Musharraf.

Hon säger att partiet är redo för ett historiskt välkomnande av Bhutto när hon kommer hem till Karachi om knappt två veckor.

Men utanför de höga parlamentsstängslen demonstrerar en liten grupp aktivister. De är missnöjda både med att general Musharraf nu verkar bli omvald av ett parlament som de inte anser vara legitimt, och med att Benazir Bhutto gått med på att samarbeta med Musharraf.

Nils Horner, Islamabad
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".