Mikael Odenberg.

Reinfeldt bad inte Odenberg att stanna

Förre försvarsministern Mikael Odenberg tog på lördagen bladet från munnen och berättade om spelet som föregick hans dramatiska avgång för en månad sedan. I Ekots Lördagsintervju berättade han bland annat att statsminister Fredrik Reinfeldt aldrig bad honom stanna kvar i regeringen.

Beslutet att avgå tog Mikael Odenberg när han en vecka före avhoppet fick veta vad som skulle stå i finansplanen om dom framtida försvarskostnaderna.

– Då kände jag, jaha, nu är vi tillbaka på ruta ett, va fan är detta? Sedan träffades Fredrik och jag en timme eller två på hans rum på lördagen. Jag fick klart för mig att de här skrivningarna bara var påverkbara i marginalen för min del, och då sa jag ”då får du formulera dina skrivningar själv”, och så gick jag.

Vad var hans reaktion?

– Han noterade detta.

Han bad dig alltså aldrig att stanna på din post som försvarsminister under samtalen som ni hade?

– Svaret är nej.

Fredrik Reinfeldt försökte vinna tid genom att be Odenberg skjuta upp offentliggörandet av sin avgång, men det gick inte försvarsministern med på. Strax efter Odenbergs framträdande 5 september, gav statsministern sin egen syn på konflikten.

– Jag tyckte väl kanske inte det var någon av Fredriks största stunder. Det fanns en del svar där som inte gav uttryck för någon gedigen insikt om hur försvarsplaneringen fungerar.

”Avundas inte Tolgfors”
Till Odenbergs efterträdare utsåg statsministern Sten Tolgfors. Den nye försvarsministern får det motigt, tror Mikael Odenberg och hävdar att Tolgfors redan getts ett föga smickrande smeknamn.

– Jag avundas honom inte. Inom försvarsmakten har han fått smeknamnet ”tomhylsan”. Det säger väl litegrann om att man inom myndigheten uppfattar att det här är någon som är tillsatt för att tillfredsställa ett annat departement, finansdepartementets order.

Mikael Odenberg tror att det finns de i den moderata partiledningen som ser hans avgång som positiv, en politisk signal om att att moderaterna förnyas även på försvarsområdet.

– Det kan säkert vara en poäng när försvarsministern avgår, det blir ju ytterligare en bekräftelse i ett försvarsvänligt parti på att det här är ett nytt parti. Jag tror att det finns en och annan strateg inom moderaterna som kan se en sådan poäng i min avgång.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista