"Putin tänker behålla makten i Ryssland"

Ryssland kommer att fortsätta vara ett hårt styrt halvauktoritärt land under de närmast kommande åren. President Putin kommer att fortsätta att stärka sin makt, men då som premiärminister. Det säger Vladislav Inozemtsev, en av Rysslands främsta politiska analytiker som just nu gästar Sverige.

– Egentligen är det inget nytt som har hänt i Ryssland, inget som överraskar i alla, säger den ryske statsvetaren Vladislav Inozemtsev när jag ställer frågor om den senaste tidens ganska radikala politiska händelser i Ryssland.

En regering har sparkats och en ny premiärminister utsetts. Häromdagen deklararade president Putin att han tänker ställa upp som första namn för det största partiet i det kommande parlamentsvalet senare i år och därmed också bli ny rysk premiärminister.

Skakar inte Ryssland
Detta är bara några av de politiska besluten eller uttalanden som kommit under de senaste veckorna, som normalt sätt skulle skaka om vilket land som helst. Men inte Ryssland, säger Inozemtsev.

Det här är väntat säger han och det finns en klar plan bakom det hela. Putin tänker sitta kvar vid makten.

– Det är fullt möjligt för Putin att bli premiärminister och dessutom bibehålla makten, men då är jag övertygad om att Putin och hans parti kommer att ändra konstitutionen för att stärka premiärministerposten i förhållandet till den i dag starka presidentmakten.

Presidenten utser
Idag är det presidenten som utser de viktigaste ministerposterna som asnvarar för försvarsmakten, polisen säkerhetstjänsten och utrikesfrågorna. Premiärministern får utse de övriga posterna.

Där kommer det att bli en ändring, tror Vladislav Inozemtsev, och säger att konstitutionen och valreglerna ständigt ändras i Ryssland. Det här är det femte parlamentsvalet sedan Sovjets sammanbrott, och inför varje val har det gjorts ändringar som ska passa maktens män bättre.

– Vi går inte mot demokrati eller rättssäkerhet i Ryssland, utan snarare mot ett semiauktoritärt samhälle, säger Vladislav Inozemtsev.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".