Rekordmånga vill starta gymnasiefriskola

Rekordmånga ansökningar om att starta nya friskolor har kommit till Skolverket. I många kommuner finns nu en oro för att det ska bli fler gymnasieskolor än det finns elever till. Elevantalet väntas nämligen minska framöver.

Umeå är en av de kommuner som befarar ett rejält platsöverskott i sina gymnasieskolor om bara några år.

– Vi kommer alltså att ha 7 700 utbildningsplatser på 4 000 elever. Det tillför ingenting till det som redan finns, utan man bygger ut liknande program, trots minskande elevunderlag, säger Hans Lindberg, socialdemokratisk ordförande för gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Umeå.

Överskott på 3 700 platser
Umeå Kommun har utöver de fem fristående gymnasieskolor som nu finns, fått in ansökningar om fem nya. Två av de ordinarie friskolorna vill dessutom utöka sin verksamhet. Detta skulle innebära ett överskott på närmare 3 700 platser.

Likt flera andra kommuner påpekar man i sitt yttrande till Skolverket att för många friskolor innebär problem för det kommunala skolväsendet.

I Umeå menar man att elevunderlaget till flera gymnasieprogram skulle bli så urholkat att kommunen inte kan erbjuda alla de nationella program man kan idag.

I Stockholm pekar kommunen på att flera skolor i förorten kan slås ut och att stora områden i ytterstaden kommer sakna gymnasieskolor helt inom en snar framtid.

Snedvrider konkurrensen
Men framförallt tycker många kommuner att det handlar om en snedvriden konkurrens då kommunen enligt lag måste upprätthålla skolplatser för alla elever.

– Lagstiftningen har ju inte hängt med på den här punkten, säger Hans Lindberg.

– Vi har ju haft friskolor här i Umeå som fått godkänt av Skolverket att påbörja en utbildning, men inte kört igång. Då är det ju kommunen som bär ansvaret att erbjuda utbildning. I det perspektivet måste ju kommunen ha beredskap, eftersom vi enligt lagen är skyldiga att erbjuda utbildning. Det kostar ju våra skattebetalare en massa pengar.

Besked före nyår
Besluten om de 302 ansökningar som kommit in gällande fristående gymnasieskolor ligger nu på Skolverkets bord som planerar att ge besked innan årsskiftet.

Men enligt Per-Arne Håkansson, socialdemokrat och ordförande i bildningsnämnden i Åstorps kommun, borde beslutanderätten ligga på kommunerna själva.

– Eftersom det är kommunerna som får ansvara för verksamheten och betala platserna, så är de ju de som bör ha beslutanderätt över etableringen, säger Per-Arne Håkansson.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".