Arbetslöshetsförsäkring splittrar tyska (s)

För två år sedan lämnade Gerhard Schröder posten som tysk regeringschef. Men hans politik splittrar fortfarande hans parti, de tyska socialdemokraterna. Nu vill partiledningen och en stor majoritet backa från Schröders försämringar för arbetslösa.

”Återställare” brukar det heta i svensk politik, och det här är en klassisk återställare. Om tre veckor håller de tyska socialdemokraterna kongress i Hamburg.

Striden står om arbetslöshetsförsäkringen. På sin tid beslutade Gerhard Schröders regering om drastiskt kortade försäkringstider för de arbetslösa, och sparade på så sätt pengar åt staten.

Fortfarande impopulärt
Det beslutet bidrog till Schröders fall 2005. Och det är lika impopulärt i dag, över 80 procent tycker det är dags för en generösare a-kassa igen, enligt färska opinionsmätningar. Partiledningen har våndats.

Å ena sidan, lojalitet med Schröders reformagenda, en sorts nyliberal svältkur, som många hävdar faktiskt kan ha bidragit till att det efter år av stillastående nu går bättre för tysk ekonomi igen, och att det också är lättare att få jobb i Tyskland. 

Å andra sidan opinionen, och inte minst vänsterpartiet die Linke, som lockar vänstersossar med sin konsekventa antischröderpolitik.

Nu har den nuvarande socialdemokratiske partiledaren Kurt Beck bestämt sig inför kongressen i Hamburg. Han går på opinionens linje, återställaren.

Kan räkna med stöd
Han föreslår fler försäkringsmånader för äldre arbetslösa. Och han vet nu att han kan räkna med starkt stöd på kongressen.

Men emot honom står bland andra de tre tyngsta socialdemokratiska ministrarna i den nuvarande samlingsregeringen, vicekanslern Müntefering, utrikesministern Steinmeir och finansministern Steinbruck.

– Låt oss hålla fast vid reformerna, vi klarar ändå inte att köra om vänsterpartiet till vänster, säjer schröderanhängarna. 

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".