Drograttfulla återfaller oftare

Antalet misstänkta drogpåverkade förare i trafiken har mer än tiodubblats på knappt tio år. Och drograttfyllerister verkar återfalla oftare än de som kör med alkohol i blodet. Det visar en studie från Rättsmedicinalverket.

Fredrik Kugelberg, som har lett studien, förklarar ökningen så här.

– Polisen har blivit mer aktiv med att ta fast drograttfyllerister.

1999 fick vi en ny lag, lagen om nolltolerans mot droger i trafiken. Innan lagen infördes misstänktes varje år cirka 800 personer för drograttfylleri.

I fjol, det vill säga efter åtta år med den nya lagen, misstänktes 10 000 personer för att köra under drogpåverkan, drygt tio gånger fler alltså.

Studien från Rättsmedicinalverket visar att amfetamin är den vanligaste drogen i trafiken. Amfetaminanvändare är också de som återfaller oftast.

Manlig blandmissbrukare
Den vanligaste rattfylleristen är en man som är nästan 40 år gammal och blandmissbrukare.

Tittar man bara på dem som lämnar in blodprov, vilket en av tre misstänkta rattfyllerister gör, så återfaller drogpåverkade oftare än alkoholpåverkade, 68 procent mot 14 procent.

Fredrik Kugelberg har ingen förklaring till det, men menar att lagen om nolltolerans är otillräcklig.

– Om vi tittar på återfallsfrekvensen bland amfetaminmissbrukare, så hjälper det uppenbarligen inte att de åker fast upprepade gånger, de ger sig ju ändå ut i trafiken. Så uppenbarligen behövs det även andra åtgärder för att komma tillrätta med det här problemet.

Vad skulle behövas?

– Det bästa vore om man kunde få in personer i behandlingsprogram. Det är naturligtvis väldigt svårt när det rör sig om tunga missbrukare. Så nyckeln är väl att försöka komma åt de yngre som åker dit, så att de får hjälp med sitt missbruk.

Rättsmedicinalverkets studie kommer att diskuteras i veckan vid ett seminarium i Rosenbad anordnad av Kommittén mot narkotika.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".