Vatikanen satsar på fotboll

Vatikanen ger sig in i fotbollsvärlden. Den katolska kyrkan i Italien har nämligen köpt upp det för några år sedan så skandalomsusade fotbollslaget Ancona och gör det för att återupprätta moral och etik.

Ska Guds hand kunna rädda de alltmer förtappade själarna i fotbollsvärlden? Ja, det tror tydligen påven och de italienska biskoparna.

De har köpt 80 procent av det problemtyngda fotbollslaget Ancona med pengar från en grupp katolska affärsmän.

Höjd moral
Vatikanen vill höja moralen i en sport, som tappat sina goda värden och är i djup kris, heter det.

En etisk uppförandekod har formulerats. Enligt hemsidan för Centro Sportivo Italiano rymmer den punkter både om god sportsanda bland spelarna, som ska vara förebilder för ungdomar och om trevlig familjeanda på läktarna, det vill säga slut med huliganer och slagsmål i spelets utkanter. Och koden manar också till hederlig affärsmoral i klubben.

Fotbollslaget Ancona har de senaste åren halkat neråt i serierna och utför med ekonomin. Ansvariga dömdes häromåret till fängelsestraff inblandade i korruption.

Utlovat möte
Men Guds barn kan synda och bättra sig. Påven Benedictus XVI:e har utlovat ett möte med laget, vilket enligt tidningen La Stampa ska ha gjort spelarna extremt upprymda.

I Vatikanen finns en rad riktiga fotbollsfans och kardinalen Tarcisio Bertone, som har ett förflutet som fotbollskommentator på en lokal TV-station, har talat om att skapa ett eget fotbollslag av präster.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".